Kallt idag! Eller egentligen inte så jättekallt med grader strax under noll, men man är ju inte van än!
I trädgården pågår projekt ’Huvudentré’ som går ut på att vi ska få en tydlig entré på huset med en rejäl gång från parkeringen och så småningom också en fin ingång till den inre gården på framsidan på huset. Grunderna till den breda gången börjar bli klar och samtidigt byggs det en låg mur av rejält stora stenar så att jordmassorna på övre delen av trädgården ska hållas på plats. Vi lär inte hinna mer än grovplaneringen nu innan vintern kommer, men det blir perfekt att börja med finplaneringen i vår. Behöver invänta lite mer inspiration för att komma fram till hur vi ska plantera ovanför muren och längs gången.
Det har inte blivit så väldigt mycket sticklat sedan vi satte över 300 rossticklingar i mitten av september, men idag var det dags. Vi har en jättefin Snöbollsbuske, Viburnum opulus roseum jag tog sensommarsticklingar av förra året. Dessa rotade sig fantastiskt bra och blev till fina små buskplantor redan till sommaren. Nu fick det istället bli ’vintersticklingar’. Vintersticklingar kan man ta från många olika typer av buskar från november (eller när de fällt sina löv) fram till februari-mars, beroende av var i landet man bor. Tips med en kort beskrivning finns på denna sida.
Uppe i växthuset mår pelargonerna toppen. Det är väldigt tydligt hur vilda och nära släktingar till de vilda arterna rycker upp sig nu när det blivit svalare. Det är många nya blad på gång och en hel del anlag till blomknoppar, trots att jag inte satt igång någon belysning än.
[slideshow id=”7″]
Det var också kul att se hur bra frösådden av Bergvallmo Meconopsis gått. Den första sådden från början av augusti har vuxit till sig rejält och behöver skolas upp och de mindre som såddes i slutet av september börjar också sätta fart. De såddes mer eller mindre omgående med fröer från en grannes vackra ljust blålila plantor och har stått i växthus sedan dess. Nu gäller det att vårda dessa skönheter så de klarar resten av vintern och övergången i vår. Möjligen får de stå i kruka också under hela nästa säsong innan de planteras ut. Det bestämmer jag senare när jag ser hur kraftiga plantorna hinner bli i sommar.