För att växter ska trivas och växa bra, särskilt när de är under utveckling, är det viktigt att de inte får torka utan alltid har tillgång till lagom mängd vatten.
Det är heller inte bra om de får för mycket vatten. Särskilt små växter som ännu inte utvecklat ordentligt med rötter är extra känsliga.
Får de för mycket vatten orkar de små rötterna inte ta upp det tillräckligt snabbt. Jorden förblir vattenfylld och växten kan ruttna eller helt enkelt drunkna av syrebrist.
Därför är det väldigt praktiskt när man drar upp växter från planta och frö, och i flera fall också vid bevattning av vuxna plantor att använda sig av underbevattningsmatta.
Den allra enklaste formen som ofta används i kommersiell odling är den filtaktiga mattan med en tunn plastbeläggning på ovansidan.
Underbevattningsmattan lägger man på särskilda underbevattningsbrickor eller brätten med kanaler som är fyllda med vatten. Mattan suger sedan med hjälp av kapillärkraft upp vatten från kanalerna och växten som står på mattan kan då successivt dra upp den mängd vatten de behöver från mattan.
En ännu smidigare variant som samtidigt löser bevattningen under flera dagar är att använda sig av kombinationen bevattningsmatta med ett reservoar.
Ett exempel på en sådan färdig lösning är underbevattningsbrickan med integrerad vattenreservoar.
Oavsett om man väljer en underbevattningsmatta med eller utan inbyggd reservoar är det några viktiga saker att tänka på för att det ska fungera:
- Blöt upp mattan ordentligt innan den används. Lägg den att dra i en hink och vrid bara försiktigt ur den innan den läggs på plats. Detta är för att underlätta för kapilläreffekten så att vattnet kommer igång att röra sig i mattan. En torr matta leder inget vatten.
- De krukor som används måste ha hålen placerade på ett sådan sätt att jorden kommer i direkt kontakt med mattan.
- Jorden i de krukor man placerar på mattan måste vara fuktig. Av samma anledning som att mattan måste vara fuktig behöver jorden ha fukt som kan börja dra vatten från mattan (kapilläreffekten igen!)
- I områden med hårt vatten kan mattans funktion bli nedsatt pga avlagringar som samlas på mattan. Blötlägg i så fall mattan i en svag syralösning som tex vinäger. Skölj noga innan den används igen.
Beroende av vilken kvalitet mattan har kan den hålla i flera år.
TIPS!
Flytta gärna om krukorna då och då för att undvika att rötter växer in i mattan.
Mattan kan och bör tvättas emellanåt. Blötlägg den i en svag såplösning och krama försiktigt utan att gnugga.
En längre bit underbevattningsmatta kan användas för att ’lyfta’ vatten ur tex en hink eller diskho och förse växter på diskbänken med kruka under en kortare tids frånvaro.
Underbevattningsmatta med reservoar
- Placera inlägget med piggarna nedåt
- Blötlägg kapilärmattan ordentligt i en hink eller under kranen
- Placera mattan med den vita sidan nedåt på inlägget och se till att lika mycket av mattan hänger ned på båda sidor. Tryck försiktigt ner den överhängande delen av mattan i brickans botten.
- Leta upp den lilla urholkningen på inlägget märkt ’Fill Here’. Klipp bort lite av bevattningsmattan runt hålet så att det blir enkelt att fylla på vatten.
- Fyll bottenbrickan med vatten – klart för användning.
OBS! Tänk på att om mattan blir helt torr igen så räcker det inte med att fylla på brickan utan för att kapilläreffekten ska ta fart behöver man vattna lite på mattan också.
Produkter för bevattning och underbevattning hittar du hos Wexthuset
Jag har köpt 2st av dessa med vattenreservoar och den äldre har jag fått lov att kasta mattan till då den blivit för sliten och lite äcklig efter lång användning och undrar lite om det finns ”reservdelar” att köpa till i form av nya mattor (har vanlig kapilärmatta men jag gillade den tjocka kvaliten på dessa svarta mattor som fäljde med).
Hej Regina, vi har tyvärr inte reservmattor med denna kvalitet. Har du provat den grå tjocka kapillärmattan vi säljer. Den är riktig proffskvalitet så har du inte provat den innan så tror jag den kan vara ok.
Jag undrar hur man bäst gör ren denna gråa mattan? Har köpt och använt både den svarta och denna gråa, men de tenderar båda att bli mögliga efter ett tag?
Jo, det blir lätt så med tiden. Blötläggning i såpa och en snutt klorin (även om det inte är favoriten gör den nytta här.)
Kläm och skrubba ytterst försiktigt med en mjuk svamp på ytan. Annars är det ju egentligen inte en produkt som har jättelång livslängd Men kan man hållan den någorlunda ren och kapillärverkarn är intakt går den ju att använda./Mvh Lena
Tack Lena!
Använder inte klorin….kan det funka med vinäger istället?
Mvh Mayki
Jo, nä Klorin är inte så kul. Kanske fungerar, eller såpa./mvh Lena