Får man besök av liljebaggen, Lilioceris lilii på sina liljor behöver man agera omgående.
Liljebaggen äter själkar, blad, knoppar och blommor och kan på mycket kort tid mer eller mindre skala en liljeplanta.
Liljebaggen är lysande röd och 6-9 mm lång vilket gör att den syns ganska tydligt, men trots detta kan de både hinna föröka sig och göra stor skada på mycket kort tid.
Den förökar sig genom att lägga ägg på undersidan av liljornas blad.
Larverna är orangeröda med svart huvud. För att skydda sig från fiender täcker de sig med sin egen avföring och oftast ser man egentligen bara små svarta geggiga klumpar på bladens undersida.
Här följer lite tips jag fått från Björn på Linudden som jag kompletterat med lite egna erfarenheter.
Bekämpning
Förebyggande
Allra viktigast är att kontinuerligt undersöka sina plantor så att man tidigt upptäcker ett angrepp.
Med tidig bekämpning får man mindre problem senare på säsongen.
Det är inte ovanligt att ett angrepp inte upptäcks förrän bitmärken börjar synas och då gäller det att agera snabbt.
Vuxna djur
Första åtgärden är att plocka bort och oskadliggöra de vuxna djuren och självklart ska man göra det så skonsamt som möjligt.
Att mosa dem med fingrarna är inte så jättemysigt, men kanske det enklaste sättet. Man kan också trampa ihjäl dem, men är marken mjuk kan det vara lite svårt. Man kan istället ha en liten platt sten bredvid sig för att lägga dem på och slå till dem med en knytnävsstor sten för att göra processen kort.
En kopp med T-sprit att lägga dem i är ett annat alternativ som lär vara skonsamt eftersom de då bedövas med en gång.
Det är inte ovanligt att vuxna djur faller till marken och gömmer sig när man närmar sig. Ofta landar de på rygg så att bara den svarta undersidan syns vilket gör dem svårare att upptäcka så man får vara ordentligt uppmärksam.
Ägg
Äggen som sitter på undersidan av bladen i strängar kan man klämma sönder eller spola bort med en stark vattenstråle.
Larver
Larverna som sitter inbäddade i sin avföring på undersidan av bladen är enkla att upptäcka, men ganska äckliga att hantera.
Om man spolar en hård stråle vatten mot dem faller de till marken och kan sedan inte ta sig tillbaka till plantan och dör.
Alternativet är att dra bort dem från bladet och mosa dem eller lägg i T-sprit. I så fall är handskar att rekommendera…
Lycka till!
[do_widget id=text-62]
Jättebra tips och jag känner igen det hela mycket väl från praktiken och har sett det senast idag! Hoppas det är okej att jag delar din fina uppställning på nätet för det tog tid innan jag visste om äggen och den färgen de har vilket ju är en stor miss i jakten för att rädda liljorna!
Jättetack och ha en härlig midsommar utan liljebaggar och dyl 🙂
Hej Gunnel och tack för att du hör av dig. Dela gärna vidare. Länkar du till mig blir jag jätteglad. Trevlig midsommar!/Lena
Hej,
Jag har haft tre citronträd som varit väldigt fina, jag har ställt ut dem på sommaren. Alla har fått sköldlöss efter att ha varit ute på balkongen på sommaren. Jag har behandlat dem med diskmedelsvatten med T-röd men då har hela trädet tappat alla blad men sköldlössen överlevt. Min fråga är – jag har dem inte på andra plantor än citronträdet men jag börjar fundera på om de kan överleva inomhus långa perioder utan föda så att när jag ställer in citronträdet efter sommaren så hoppar de på citronen… ??
Det finns många olika arter av sköldlöss och de specialiserar sig mer eller mindre på olika växtslag. Därför kan du ha tur att de inte sprider sig till andra växter du har eftersom alla heller inte är lika mottagliga för sådana angrepp. Hälsn Lena