Helgerna börjar ta slut och det känns lite tråkigt men samtidigt väldigt bra att återgå till vardagen.
Jag brukar inte köpa så många nya julblommor utan försöker så långt möjligt att sköta om de vi redan har och göra små planteringar av dem ihop med lite mossa, kottar, band och annat pynt.
Visst skulle det vara underbart att bara vräka på med en massa nya amaryllis, azaleor, julrosor, hyacinter och en andra juliga växter, men dels tycker jag det rätt tokigt rent miljömässigt, det kostar det ju en del och dels är mörkaste december inte den bästa månaden att ta hand om nya växter om man vill få dem att överleva längre än någon månad.
Inför jul- och nyårshelgen säljs det enorma mängder krukade växter och de flesta åker i soptunnan, eller hamnar i bästa fall på komposten när julen städas ut.
Det är synd eftersom nästan alla krukade växter vi köper till jul kan leva vidare under många år på fönsterbrädan eller ute i trädgården.
Miljömässigt är det förstås ingen höjdare att köpa växter som odlats i uppvärmda växthus med många timmars växtbelysning och kanske också med tillskott av en och annan kemikalie som kanske inte är helt nödvändig egentligen. De som inte odlats i Sverige har dessutom kanske till och med fått flyga hit.
Ja, början man tänka efter är det rätt mycket transporter och elförbrukning som går åt till växtproduktion.
När vi handlar nya växter bör vi oavsett om det är i juletid eller annars prioritera växter som odlats i Sverige. Då är mängden kemikalier som används förhoppningsvis marginell, transporterna kortare och arbetsmiljön bra.
I julgrupperna sitter ofta många fina växter som kan tas tillvara. Palmer, prickblad och murgröna är några exempel på klassiska julgruppsväxter som är jätteenkla att behålla.
Hyacintlökar och tulpanlökar kan man plantera ut när tjälen gått ur. Första året jag provade med hyacintlökar blommade de redan samma vår, sedan har de återkommit de senaste två åren.
Bilderna nedan visar ’före’ och ’efter’ – bra va!
Är det så att man inte själv har någon plats att plantera lökarna på till våren finns det säkert någon man känner som skulle bli glad för lite lökar.
På den här länken finns en beskrivning hur jag gjorde med lökarna och lite tips om vilka julblommor man kan satsa lite extra på och odla vidare.
Jag har också lagt upp en liten guide om hur man tar hand om sin azalea. En fantastisk växt som med lite extra ompyssling kan blomma om och om igen.
[do_widget id=text-50]