Få saker är godare att dricka än hemmagjord saft och detta grundrecept på bärsaft fungerar förutom till jordgubbar till nästan alla sorters bär.
Till jordgubbssaften gör det inget om gubbarna är lite mosiga och snudd på övermogna.
Ingredienser:
Mät upp hur många kilo jordgubbar du har och anpassa mängden övriga ingredienser.
3 dl vatten per kilo bär
6 dl strösocker per liter avrunnen saft
Valfritt: Konserveringsmedel typ natriumbensoat eller atamon enligt anvisning.
Gör så här:
- Rensa och skölj gubbarna. Lite mosiga bär är ok till saften, men skär bort eller släng allt för fula bitar eftersom de kan minska saftens hållbarhet.
- Mät upp och koka upp det antal deciliter vatten som motsvarar bärens vikt. (3dl vatten/kg bär) i en stor kastrull.
- Häll i bären och låt koka i 10 minuter. Mosa gärna bären mot kastrullkanten mot slutet av koktiden när de blivit mjuka.
- Häll upp i en silduk och låt självrinna ner i ett stort kärl under en halvtimme. Kläm eller pressa inte bären i silduken eftersom saften då lätt kan bli grumlig.
- Mät hur många liter avrunnen saft det blivit. Häll över i kastrullen igen och låt det koka upp.
- Rör ner 6 dl socker per liter avrunnen saft i kastrullen och koka upp igen.
- Tag bort kastrullen från värmen och skumma (ta bort det skum som bildats på ytan) så noga som möjligt.
- Tillsätt eventuellt konserveringsmedel.
- Häll upp på väl rengjorda flaskor (eller burkar för frysförvaring). Ska flaskorna stå i kylskåp fyller man dem ända upp. Vid frysförvarning i flaska behöver man lämna 20% utrymme för expansion.
Förvaring:
Saften klarar sig i kylskåp någon vecka utan konserveringsmedel och det går jättebra att frysa den. Tänk i så fall på att lämna utrymme i flaskor eller burkar så att innehållet kan expandera vid frysningen.
Jag vet inte hur länge saften håller med konserveringsmedel för den brukar ta slut ganska fort men jag gissar ett år eller så om den står svalt.
[do_widget id=text-50]