Sorgmyggor, Sciaridae, eller ?blomflugor? som de ofta kallas, är något som många drabbas av särskilt i samband med frösådder, men även i krukor med vuxna växter trivs de så länge det är tillräckligt fuktigt.
Sorgmyggorna är små svarta myggor som vi upptäcker när de svärmar runt krukorna.
Den vuxna sorgmyggan mäter ungefär 2,5 millimeter och har långa, pärlbandslika antenner. De har en livscykel på mellan 4-5 veckor och lägger 70-140 ägg i fuktig jord.
Sorgmyggan kan på kort tid göra stor skada på våra växter och särskilt utsatta är små plantor och frösådder.
Den lägger sina ägg i jorden och när de kläcks kommer det ut små ljusgrå, nästan genomskinliga larver med brunsvart huvud, ca 6-7 mm långa. Larverna lever i de översta jordlagren och kalasar sedan med stor aptit på rötter och fröer. De små nyutkomna rötterna har inte en chans utan sticklingen dör och fröet kan inte gro.
Ättiksflugor
Man skall inte blanda ihop sorgmyggan med ättiksflugan som ibland också kallas bananfluga eller fruktfluga. Den gör inte någon skada på växter, men kan vara otrevlig ändå.
Ättiksflugan trivs i köket på frukt och grönsaker och man bli lätt av med dem genom att rensa bort frukskal och grönsaksrens och sedan ställa fram en specialblandning som hälls i en flaska.
Receptet mot ättiksflugan
2 delar vinäger
1 del sirap
1 droppe diskmedel
Flugorna lockas av blandningen och drunknar i flaskan.
Det finns också färdiga fällor att köpa och dem hittar du på vår hemsida Medel mot bananflugor
Det finns även en annan liten flygare, vattenflugan som ibland tar plats i våra hem. Den enkla skillnaden från sorgmyggan är att den har korta antenner. Vattenflugans larver lever av alger som växer i stillastående vatten och är oskadlig för växterna och brukar inte vara så väldigt irriterande för oss människor.
Bekämpning av sorgmyggor
Sorgmyggor trivs förträffligt i just den fuktiga miljö vi ofta har för våra frösådder och sticklingar. Har de väl etablerats sig kan de vara väldigt svåra att bli av med och att låta jorden torka upp är sällan ett alternativ för krukor med frösådder och sticklingar därför är det viktigt att agera direkt om man misstänker att man fått sorgmyggor.
Hos fullvuxna plantor utgör sorgmyggans larver inte lika stor fara, men i värsta fall kan lavernas framfart försvaga plantan och bidra till att den drabbas av bakterieangrepp och olika svampsjukdomar. Här kan man prova att låta jorden torka upp ordentligt i krukan under en period så att ägg och larver dör ut.
Börja sedan med att vattna mer måttligt än tidigare för att undvika återbesök, eller att eventuella kvarvarande individer får nytt fäste och börjar föröka sig igen.
Har man frösådder eller sticklingar på rotning kan det vara mer kritiskt. Ser man bara ett fåtal flugor kan man försöka isolera de krukor man ser de svärmar kring för att minska spridningen, men håll dem alla under uppsikt.
Nya larver kläcks och spridningen fortsätter om man inte ser upp.
Ett av det mest effektiva bekämpningsmedlet är rundmaskar, nematoder Steinernema feltiae. Nematoderna söker aktivt upp larverna och använder dem som värddjur när de förökar sig vilket gör att de förintas. När sorgmyggorna är borta försvinner sedan nematoderna naturligt eftersom de inte har några värddjur för sin förökning.
Andra alternativ för bekämpning är bakterien Bacillus thuringiensis var. israelensis och rovkvalstret Hypoaspis miles.
Dessa biologska bekämpningsmedel finns numera till försäljning i mindre förpackningar även till privatpersoner.
Bekämpning kan också göras med kemiska bekämpningsmedel som oftast säljs som koncentrat, men dem vill vi ju helst undvika.
Vattna med medlet på redan fuktad jord så att det sprider sig enkelt i jorden. Ofta behöver man upprepa behandlingen en till två gånger.
Förebyggande mot sorgmyggor
Sorgmyggor sprids oftast från kruka till kruka. Det är inte ovanligt att de följer med in när man plockar in krukor som stått utomhus på sommaren. Därför är det klokt att ställa nyinköpta och nyintagna plantor för sig ett tag så att man säkert vet att den är fri från ohyra.
Det är alltid bra att ha klisterskivor hängande över frösådder och sticklingar så att man snabbt kan se om någon ohyra är på gång.
Man kan hindra, eller i varje fall försvåra för sorgmyggan att lägga sina ägg i jorden genom att täcka jorden med ett lager vermiculite eller perlite. För fröer som skall sås grunt är detta inte ett alternativ eftersom de då hamnar för djupt. Håll sådd och sticklingar lagom fuktiga. Det är när det blir för blött i jorden som sorgmyggan trivs allra bäst.
Till vuxna plantor kan man använda olika typer täckning av jorden som samtidigt kan vara dekorativt och bidra till att bevara fuktigheten i jorden efter det att sorgmyggorna är borta. Några exempel på sådan täckning rä olika typer av dekorativ bark, marmorstenar eller krossad terrakotta.
Jord som legat ett tag (och ibland även nyinköpt jord!) kan innehålla sorgmyggor. Misstänker man att det finns sorgmyggor i jorden kan man sterilisera den före användning.
[do_widget id=text-62]
Tack för alla tipsen. Vi hade sorgmyggor i början när jag hade sått inne men nu verkar dom ha försvunnit. Växterna har vuxit till sig eller vad det nu är, men borta är dom i alla fall. Vi ses/Carita
Vad skönt de försvunnit. Själv är jag så väldigt snål på att vattna så här hemma har jag inte haft problem, men när jag odlade sticklingar i växthus var det hemskt.