Här är ett recept på rabarbersaft som är mycket enkelt att göra.
Receptet är ungefär detsamma vi använder för äpplen och kan säkert användas för många andra frukter, bär och blommor också.
Mängden socker kan ökas om man vill ha en något sötare saft.
Sockermängd enligt receptet ger en läskande drycker som passar bra en varm dag efter lite trädgårdsarbete och som måltidsdryck.
Ingredienser:
3 kg rabarber
2 citroner
4 liter vatten
1,5-2 kg socker
Gör så här:
Tvätta rabarberstjälkarna och skär den i centimeterstora bitar. Stjälkarna behöver inte skalas innan! Lägg i en hink, gryta eller rostfri skål som rymmer minst 8 liter.
Skrubba noga och skiva två citroner och varva med rabarbern.
Koka upp 4 liter vatten och häll över blandningen.
Låt svalna av och täck sedan med lock eller plastfolie och ställ minst kylskåpssvalt i fyra dygn.
Sila saften genom en silduk och blanda sedan i sockret genom att röra till det löst sig helt.
Häll på väl rengjorda flaskor som kan lagras i kylskåp 3-4 dagar eller i frysen (om de bara fylls till ¾)
Det går också att blanda ut saften med rekommenderad mängd natriumbensoat för lätt konservering.
Späd med vatten 1:4 och njut!
PS: När du plockar rabarber så tänk på att vrida och bryta av stjälkarna från plantan. Då minskar risken för mögelangrepp och du får längre stjälkar att använda till saft och annat gott!
[do_widget id=text-35]
Hejsan håller sig saften bara 4 dagar ? / Vickis
Hej Viktoria, Jo har man inte konserveringsmedel och den står i rumstemperatur möglar den ganska snart. I kylen håller den någon vecka eller så. Man kan frysa dem eller använda natriumbensoat eller Atamon. /Lena
Förstår funkar det med citronsyra ?
Citronsyra räcker nog inte för detta utan någon av Natriumbensoat eller Atamon skulle jag rekommendera för längre hållbarhet. Det går ju också utmärkt bra att frysa. Ett tips är att frysa i glasskartonger. Då kan man enkelt skeda upp lite i en tillbringare när det ska användas.