Små konservburkar är helt perfekta att använda för att odla krukodlade kryddväxter och örter vi köper i livsmedelsaffären.
Med bara lite extra omvårdnad kan de leva vidare och ge nya skördar under flera veckor och kanske till och med månader.
Allra bäst resultat får man om de omplanteras i en större kruka med jord eller om man odlar dem vidare i hydrokultur för hemmabruk, men det finns en medelväg som gör att man kan klara den under en ganska lång tid utan detta.
Gör så här:
Mät upp hur djupt krukan når från konservburkens överkant. Fyll konservburken med perlite eller grus ända upp till den nivå där krukan botten når från kanten.
Ställ i krukan som då vilar på perlite- eller grusbädden.
Vattna upp till botten av krukan och låt sedan kryddväxten själv dra så mycket vatten den behöver. Fortsätt fylla på med vatten så att växten hela tiden kan dricka efter behov.
Skölj igenom grusbädden någon gång då och då.
Blanda näring i vattnet en gång i veckan. Använd helst en näring avsedd för örter och kryddor, men vanlig krukväxtnäring av hög kvalitet går också bra.
Placera så ljust som möjligt.
Hur länge det fungerar med denna lösning beror mest på hur mycket ljus de får. Vintertid rekommenderas särskild växtbelysning för att de ska trivas och växa bra.