Jag älskar djur och ber tyst om förlåt var gång jag nackar en mördarsnigel, men nu har jag blivit lite mordisk.
Tidigare har jag sett enstaka bålgetingar vid bikuporna som flugit iväg med ett bi i käftarna och då tänkt att det både var lite synd, men också ganska fascinerande, men nu
är måttet rågat.
Häromdagen när vi stod och tittade på de flitiga små såg vi en bålgeting surra runt kuporna och snatta åt sig ett bi. Inom ytterligare bara några minuter kom ytterligare en så vi stannade kvar och började spana efter fler.
Med bara knappt några få minuters intervall kom det bålgetingar och snodde åt sig ett bi.
Börjar man räkna lite på hur många bin det blir på en timme, en dag, en vecka insåg vi att det inte alls var ok, så jakten inleddes.
Här en liten film som visar hur en av dem till slut tar ett bi och flyger iväg.
Just den här individen tog väldigt lång tid på sig att få tag på ett bi, medan flera av de andra vi sett mer eller mindre bara flyger in och grabbar tag och flyger ut och sätter sig i närheten för att mumsa på sin fångst.
Det ser ut som att den drar ut gadden först, sedan sliter av huvudet och slutligen suger den väl ur musten ur kroppen – ruskiga typer.
Någonstans i bakhuvudet hade jag ett minne av att bålgetingar är fridlysta, men tänkte att jag måste ändå få freda mina bin.
För säkerhets skull kollade jag på nätet och hittade där Artskyddsförordningen där uppgifter om fridlysta växter och djur är dokumenterade.
Där finns de i inte med och jag läste på en annan sida att de varit rödlistade fram till år 2000, men att de nu finns allmänt i södra och sydöstra Sverige så samvetet kunde lugnas på den fronten.
Jakten har så här långt resulterat i sex lätt mosade bålgetingar.
Ja, visst är det synd, men jag kan inte komma på något annat sätt att skydda mina bin.
Jag välkomnar gärna tips på alternativ lösning.
Nu senare i eftermiddag när vi var uppe och flyttade om lite inför binas invintring såg jag en vanlig liten geting som låg och brottades med ett bi. De små stackarna har många fiender förutom miljögifter, kvalster, yngelröta och ändrade odlingsförhållanden verkar det som.
[do_widget id=text-62]