Idag var det äntligen dags. Något jag väntat på i nästan två år – det porlar vatten i vår bäck!
Planer har funnits länge och vi började redan så smått hösten för tre år sedan med att mäta upp sträckning och fallhöjd med hjälp av ett stort lakan och ett lasersikte. Lite krångligt och mycket skratt blev det innan vi fick fram några vettiga mått på fallhöjden som visade sig bli ungefär 2, 55 meter. Sträckningen är hela 45 meter där den nu slingrar sig genom trädgården, mellan äppelträden och ner till hörnet intill örtagården i ena änden av trädgården där den mynnar i en liten ’göl’ vi grävt ur.
Hösten för två år sedan påbörjades grävarbetet, men på grund av tidsbrist har projektet legat nere ända tills augusti i år då vi satte igång igen.
Med det inte sagt att det blev klart i en handvändning och det är väldigt mycket jobb kvar. Men en milstolpe värd att fira är det verkligen när vi idag för första gången hörde ljudet av forsande och porlande vatten längs hela bäcken.
Skyddsfilten över och under gummiduken är på plats längs hela sträckan liksom den jättegrova slangen som vattnet pumpas runt med. Förra veckan kom filtret vid utloppet på plats och så idag kopplades pumpen nere i gölen in så att vi kunde dra igång.
Inte nog med att ljudet i sig var underbart utan nästan ännu roligare var det att följa vattnets framfart där i fåran som vi börjat fylla upp med sten i olika storlek, färg och form. Kände mig som sex år igen när jag dämde fåror i backen när isen började smälta – sååå kul!
När jag skriver att det är mycket jobb kvar är det kanske närmast att betrakta som en lätt underdrift tyvärr.
- Kanterna runt dammen, eller gölen som vi också kallar den som bäcken mynnar ut i måste plantera och snyggas till liksom de olika platåer vi grävt ut i den för att möjliggöra plantering av diverse vattenväxter.
- Avrinning av överskottsvatten från dammen som annars svämmar över vid kraftigt regn så vi får en kontrollerad avrinning. Planen är att spara vattnet i en tank för att kunna använda att vattna denna del av trädgården. Med de 45 meter som bäcken ringlar blir det en väldigt stor yta som regnvattnet samlas in på. Detta märkte vi med besked för någon månad sedan då dammduken var på plats och ett kraftigt regn föll hela natten. Dammen var fylld till 3/4 av bara nattens regn!
- Duken ska skäras till längs kanterna och döljas.
- Kanterna runt bäcken ska planeras och planteras. På vissa ställen ska det vara ’naturkanter’ med sten och vilda växter och på andra kommer vi att plantera buskar, små träd, perenner och lökväxter. Det blir hela 90 meters sträckning som ska planteras (2 x 45 meter!)
- Slutligen ska det konstrueras minst två små broar över bäcken så vi slipper hoppa eller gå runt halva trädgården för att komma till andra sidan.
Är någon där ute sugen på att komma och hjälpa till är han eller hon hjärtligt välkommen!
Jodå, visst återstår mycket jobb, men oj vad roligt det är trots allt och det ska verkligen bli kul att se resultatet när det börjar bli klart någon gång till våren.
För den som vill veta mer om hur själva konstruktionen gått till så här långt och hur det går med färdigställandet lovar jag återkomma med fler bilder, tips och beskrivningar längre fram.
Som vanligt har vår Rhodesian Ridgeback Spike varit aktiv deltagare i projektet…
[do_widget id=text-62]
Jag kan bara utbrista i ett ”JÄTTE-WOW”! Fy vad snyggt det är och kommer att bli när allting Ni har planerat väl har kommit på plats! Jag blir så avundsjuk, men på det goda sättet! Vilket drömprojekt! Så skulle ju jag också vilja ha det! Det är ju någonting speciellt med (rinnande) vatten i sin trädgård! Det tillför ju liksom ytterligare en dimension till sin trädgård! Det är verkligen en jättebra idé som Ni har lyckats förverkliga! Och tänk på allt djurliv som Ni kommer att bli bjudna på i och med denna installation! Ja, överös oss GÄRNA med flera bilder på Ert projekt, från början och planeringen till det resultat Ni nu har lyckats komma fram till! Hade varit så spännande att få se bilder från Bäcken när våren nalkas och framöver!
Jag önskar Er ett stort LYCKA TILL med det kvarvarande arbetet som kommer att krävas för att ”färdigställa” Ert projekt! (Ordet ”färdigställa” inom ” ” eftersom ett sådant projekt väl alltid är pågående, eller hur?! Det blir ju aldrig riktigt klart! Det finns ju alltid något att göra!)
Med vänliga hälsningar
Mats Persson, Gärsnäs
Tack Mats, jag ser på din kommentar att du kan föreställa dig så glad jag är:-) Det måste vara något nedärvt att uppskatta porlande vatten som de flesta av oss gör. Sedan bilderna togs i går har vi börjat ’trimma’ och reglera flödet genom att bygga in fler uppstoppande rösen och ett par fall som ger underbara virvlar och små forsar i rännan. Bara lite tråkigt att kylan nalkas när man så gärna skulle vilja fortsätta med kantning och annat nu när den äntligen är igång, men då är det något ytterligare att se fram emot.
Du har helt rätt. Färdig blir en trädgård aldrig. Om man ska vänta med att plantera till det blir perfekt kommer inte mycket ner i jorden utan man planterar, provar, flyttar vid behov osv. Sedan kan det ju hända att man hittar en eller annan ny växt som behöver få ett nytt hem….
Självklart kommer jag att dokumentera fortsättningen och leta fram alla bilder som tagits under projektets gång. Jag är väl medveten om att det är en storlek på bäck som inte ryms i de flesta trädgårdar, men det går ju självklart att skala ner till mindre.
Återigen, tack för trevlig kommentar./Lena
Hej Lena. Tack för senast. Kul att ni fått igång vattenflödet, det kommer att bli jättefint så småningom. Nu har du fått lite mera plats för alla dina växter som skall ner och vi kanske kan bidra med lite av vårt överskott om det behövs. Själva får vi hålla tillgodo med vår minibäck. Nu har jag täckt den med nät för att inte få alla löv i den som behöver rensas bort, bara att ta bort nätet med löv och allt i och lägga dom på ett annat ställe. Vi hörs. Carita
Hej Carita,
Er lilla bäck är jättefin tycker jag. Ett jättebra exempel på att det inte behöver vara så stort men mysigt ändå. Praktiskt med nät. Här är det mängder med löv i bäcken tyvärr, men inte mycket att göra åt. Få se hur vi kan göra med det framöver. Jo, det kommer behövas en hel del växter runt kanterna här så jag tar tacksamt emot när det börjat ta slut med de som står på kö. Trevlig helg och hälsa Bertel./L
Vilka himla tur att Spike är så hjälpsam för det verkar vara mycket att göra : ) Ska bli spännande att följa En egen bäck i trädgården är ju det ultimata.
Önskar dig fin helg
Anette
Tack Anette! Visst är det bra med lite extra hjälp. Tror Spike bidragit i nästan alla våra senaste projekt. Det ska bli underbart i vår när det blir mer färdigställt. Helt underbart med porlandet och att följa vattnets slingrande väg. Allt gott!/Lena
Så typiskt ridgebacks att stå med tassarna i allt som händer ^__^ man måste bara skratta…
Tack för en fin blogg med många bra tips!
Med vänlig hälsning,
Karolina
Tack Karolina,
Jo, de har svårt att hålla sig borta.
Allt gott!/Lena
Härligt. Är just nu på semestertripp, men när jag kommer hem så ska jag fortsätta att planera och färdigställa våran Bäck där hemma. Har precis oxå blivit med växthus. Ser framemot fler bilder på er Bäck och göl….
Hej Ylva, vad roligt! Sedan det inlägget har det hänt en hel del, men vi är inte helt klara än. Några delar av kanterna väntar på att bli klara och ’gölen’ ska snyggas till. Den har vi byggt en stor brygga över som täcker allt utom där vattnet rinner ner. Det blev den bästa lösningen så vi slapp försöka dölja de fula kanterna som blir synliga när vattnet är i cirkulation. Den lösningen ser jättebra ut nu och jag återkommer med fler bilder. Här är ett inlägg som visar där vi hunnit lite mer http://www.hemodlat.se/kantningen-av-backen-fortsatter/ Jättekul om du hör av dig med bilder på er bäck. /Mvh Lena