Återvinning från hönshuset

Idag har vi städat både i köksträdgården och i hönshuset.  De pumpor och squash som vi inte hann skörda innan frosten lade vi i hönsgården till hönornas stora förtjusning och jag kunde i lugn och ro röja bland spån och halm.pumpor_i_honsgarden
Kan det vara bättre? Förutom det självklara att de levererar ägg får vi både utmärkt jordförbättringsmaterial i form av använt strö och en massa bra gödning i form av hönsskit.
Vi lägger strö respektive gödsel i separata plastsäckar där det får ligga till sig några månader.
Ströet använder vi när vi anlägger nya odlingsbäddar för det blir så himla bra struktur i jorden när man blandar i det. Hönsgödsel använder vi med viss försiktighet och lägger ut koncentrerat i väldigt begränsad mängd i köksträdgården för blad- och lökväxter. På försommaren lägger vi gödsel i en hink och häller över vatten. Det får sedan ligga till sig och sedan använder vi vattnet som koncentrerad gödning som vi späder ordentligt och vattnar ut i köksträdgården och i örtagården.
Halmen från äggredet lägger vi som täckmaterial under rabarbern eller jordgubbarna.
Det där med att de ger ägg är just nu en sanning med modifikation. Vi hämtade dem som små kycklingar i somras och nu, lagom till att de blivit tillräckligt stora att värpa har det blivit för mörkt för dem att komma igång, så det är bara till att invänta våren. Möjligen kan jag tänka mig att prova med extrabelysning till dem, men det känns inte så jätteviktigt att stressa på dem. Tror jag avvaktar ett tag till med det.
Kycklingar Plymoth Roch och Brahma
Där vi bor får man tyvärr inte ha tupp utan särskilt tillstånd och det saknar vi. Av de kycklingar vi fick hem har det visat sig att fyra stycken är tuppar och ett par av dem har sedan en tid börjat tala om det också, både för oss och grannarna! Jag tycker det låter så trevligt när de gal, men tyvärr förtas det mysiga lite när jag tänker på vad grannarna kan täckas tycka om det. Turligt nog har vi ’bytesrätt’ och får lämna tillbaka tuppar i utbyte mot hönor och det är hög tid att göra det nu innan grannarna börjar klaga.

2 svar på ”Återvinning från hönshuset”

  1. Å, vilka fina höns! Dvärgkochins? Vi kommer bygga hönshus i vår/vintern, och ska skaffa hedemorahöns till våren. Jag hade tänkt använda strö + hönsskit tillsammans med trädgårdsavfallet i komposten, och få raketjord av det… men det kanske blir väl starkt? Nåväl, vi får väl prova 🙂

  2. Hej Cecilia, glömde skriva det är Plymouth Rock och Brahma. Vi har tidigare haft Dvärgkochin, men har tyvärr haft besök av både iller, räv, sparvhök och andra predatorer så de finn inte kvar hos oss längre. Kanske blir din blandning lite stark, men i grönsakslandet kan det nog passa om du toppar med lite magrare jord för fröna. Jag hade lite väl mycket hönsgödsel till tomaterna ett år. Det blev mycket grönt och väldigt små tomater…
    Det är svår att slå den mysiga känslan av några höns som puttrar i sitt hägn eller ute i trädgården så jag önskar dig lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *