Änglapelargoner – Beskrivning

Änglapelargoner, som på engelska kallas ’Angel Pelargoniums’, eller ’Angels’ klassas liksom engelska pelargoner in i gruppen P. x domesticum.
Ursprunget till änglarna är korsningar mellan arten P. crispum och engelska pelargoner. Från detta har det sedan utvecklats en mängd sorter som korsats mellan varandra, med engelska pelargoner och tillbaka med P. crispum.

Änglapelargon Sweet Clivia

Mellan 1920-1940 korsade Arthur Langley-Smith fram ett stort antal änglapelargoner som kallas för Langley-Smith’s hybrider.
Benämningen Angel Pelargoniums kom dock först 1958 när Derek Clifford gav dem namnet ’Angels’ eftersom han tyckte att de påminde om en pelargon med namn ’Angeline’ som finns beskriven i Sweet’s Geraniaceae som gavs ut under åren 1820-1826.

Änglapelargoner – Pensépelargoner, vad är skillnaden eller är det samma?
Här kan man verkligen prata om förvirring. I USA kallas ofta änglapelargoner för ’Pansies’ eller ’Pansy Faced Pelargoniums’. Denna benämning har man nu börjat använda sig av även här i Sverige, men korrekt är det inte.

Det finns dock en typ av pelargoner med penséliknande blommor som till form och växtsätt i övrigt liknar änglapelargoner
De är egentligen inte änglapelargoner om man strikt utgår ifrån att de ska ha P. crispum som en av sina föräldrar men växtsätt och blommornas utseende är mycket lika. Pensépelargonerna togs fram i USA för många år sedan och idag finns endast en av dessa ursprungliga pensépelargoner kvar i odling. Den heter Madame Layal.

Egenskaper

Blommor

Änglarnas blommorna är små och enkla men detta kompenseras av deras stora mängd. De två övre kronbladen är oftast större än de undre och har ofta en mörkare färg.
Moderna sorter kan ha lite större blommor som också kan ha aningen böljande kronblad.
Änglarnas blommor finns färgerna vitt, olika rosa toner, lavendel och purpur.
Den vanligaste färgkombinationen är vitt med olika infärgningar och mönster av vinrött och lila.
Nästan alla änglapelargoner har mycket lång blomningsperiod. Trivs den bra kan blommorna mer eller mindre täcka hela plantan.

Änglapelargon med flikiga kronblad Änglapelargon med rosa-vita blommor Änglapelargon Michael Änglapelargon Oldbury Duet

OBS! Missa inte att klippa bort vissnade blommor. Låter man dem sitta kvar slutar plantan snart att producera nya blommor. Då är det bara att ta fram sekatören och klippa. Inom några veckor sätter blomningen fart igen.

Blad

Hos många ängpelargoner frigörs en mer eller mindre tydlig doft av citrus när man gnuggar deras blad. Detta är en av de mest tydliga bevisen på släktskapen med P. crispum, men i många fall kan man också se ett visst släktskap genom att titta på bladen.

Änglarnas blad är små och runda, oftad med krusig eller tandad kant.
Färgen på dem är oftast mellangrön men sorter med gyllengröna och mörkgröna blad finns också. Ett fåtal sorter har variegerade eller ljust kantade blad.

Sågtandat blad på änglapelargon Blad på änglapelargon

Växtsätt

Många änglapelargoner har ett stadigt, upprätt växtsätt, men de flesta behöver lite stödpinnar för att hålla grenarna upprätt. Det finns dock sorter med lite vekare grenar som lätt faller utåt. Dessa passar väldigt bra att odla i ampel eller urna.

Änglapelargon hängande i ampel

Skötsel

Jord och plantering

Plantera änglapelargonen i blomjord av hög kvalitet som har bra dränerande egenskaper. Inblandning av till exempel perlite ger en bra genomsläpplig struktur på jorden.
Sätt inte plantan i för stor kruka innan rötterna orkar suga upp den fukt som tillförs när man vattnar. Plantera hellre om den en extra gång under säsongen än att ge den för stor kruka när den är liten.

Vattning

Änglapelargoner vill inte torka ut, men de tycker trivs inte alls med att få det för blött i krukan. Se till att krukorna har ordentlig avrinning när de placeras utomhus så rötterna inte står i vatten.

Näring

Ge plantan tillskott av krukväxtnäring eller särskild pelargonnäring av hög kvalitet under hela växtsäsongen. Vintertid kan man ge halv eller mindre näringsdos om plantan står ljust och i över 10-15 grader.

Ohyra och skadegörare

En del sorters änglapelargoner angrips lätt av mjöllöss (vita flygare). Även gröna bladlöss kan ibland söka sig till dem.
Plantor som står ute drabbas oftast mindre av ohyra än de som står inomhus.

Placering

Allra bäst trivs de utomhus, i ett uterum eller i växthuset förutsatt att det inte är allt för varmt.
Utomhus blommar de oftast allra bäst.

Beskärning

Vill man få en tät och knubbig planta kan man toppa den vartefter även om vissa sorter bryter bra av sig själva.
Blomknopparna utvecklas under vintern så om man vill ha tidig blomning bör man inte göra någon större beskärning efter oktober. Vid senare beskärning skjuts blomningen fram någon månad eller två.

Övervintring

Änglapelargoner vill ha sval och ljus övervintring. De trivs inte alls om de får stå helt mörkt även om det är ordentligt svalt. Hellre då en plats i rumstemperatur. Där kan den stå på fönsterbrädan eller i ett blomrum. Allra bäst lyckas man då med tillskott av växtbelysning.
Står de över ett element får man vara vaksam så att de inte torkar ut för fort.

Förökning

Änglapelargoner förökas ganska lätt med sticklingar. Allra bäst lyckas man med toppskott som ännu inte blommat.
Om man får fröer på sina änglapelargoner ska man självklart prova att så dem. Resultatet blir dock en helt ny sort, men det är ju bara spännande…

Sorter

Bilder och beskrivningar på olika änglapelargoner finns under länken Änglapelargoner under rubriken Pelargoner i menyn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *