Blad från de flesta doftpelargoner går utmärkt att torka och använda i bakverk och som krydda i mat och passar perfekt till dessa kakor.
En del blad avger kraftig doft och smak av citrus, andra mint, ros eller något mer obestämbart kryddigt.
Pelargonen Robert’s Lemon Rose och den klassiska Dr Westerlund är exempel på två sorter som garanterat passar bra till dessa kakor.
Plocka fullvuxna, friska blad utan skador. Lägg att torka ungefär en vecka på tidningspapper eller hellre på en örttork. Det går också att skynda på torkningen genom att lägga dem i 70-gradig ugnsvärme någon timme. Hur lång tid det tar är beroende av hur kraftiga bladen är och hur mycket fukt de innehåller när de skördas.
Bladen är färdigtorkade och går att förvara i burk med tättslutande lock när de är helt spröda och smular sönder vid lätt beröring.
Det går också bra att använda färska blad till kakorna som man då får finhacka istället.
Här är ett recept på gaffelkakor som innehåller både blad och färska kronblad som sätter lite extra färgpiff på de mumsiga kakorna.
Ingredienser
125 gram smör
3 dl vetemjöl
¾ dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1,5 msk färska eller torkade finhackade kronblad från pelargon
1 msk honung
50 gram sötmandel eller hasselnötter
2 msk kronblad från pelargon till garnering
Gör så här:
Använd en matberedare med kniv och börja med att mala mandel/nötter.
Blanda ner samtliga övriga ingredienser förutom smöret som läggs i sist fördelat i mindre bitar.
Mixa på hög hastighet tills det blir en knådbar deg.
Lägg den på en skärbräda och rulla den till en lång rulle som läggs i kylskåpet ca 30 minuter.
Skär bitar och rulla till kulor. Små kulor blir till en liten munsbit. Med en större kula får du en rejälare kaka…
>
Rulla ovansidan av kulan i smulade kronblad.
Tryck till kulan med en gaffel och grädda i 175 grader 12-15 minuter beroende av hur stora kakorna är.
Ett svar på ”Pelargonkakor med blommor och blad”