Den galna frösamlerskan Lena

Det har varit många, långa dagar på jobbet under många månader nu, men successivt börjar det bli lite tid över till väsentligheter som att pyssla lite med växter och trädgård 😀
Den senaste veckan har jag till exempel hunnit med att hitta och ta hand om lite spännande fröer både här i trädgården och på hundpromenaderna. Jag kommer osökt att tänka på den gamla Lindeman-sketcherna som bland annat handlade om ’Den vansinniga siluettklipperskan Asta’ och känner mig som ’Den galna frösamlerskan Lena’, men jag kan inte hjälpa det…
Tidig vår är en perfekt tid att samla in fröer från buskar, träd och perenner. Ofta vill dessa ha en kylperiod för att gro bra och det får man ju gratis om de stått ute under hela vintern.  Har man kvar fröställningar på växterna är de bara att spinna loss!
Förra helgen passerade jag ett snödroppsträd där fröställningar hängde kvar uppe i grenarna. Helt automatiskt föll blicken mot marken under trädet på jakt efter frökapslar, och jovisst, där fanns det flera stycken – som nu finns här hemma och ska förberedas för sådd.

Frökapslar till snödroppsträd, Halesia carolina
Frökapslar till snödroppsträd, Halesia carolina

Snödroppsträd - Halesia carolina
Snödroppsträd, Halesia carolina

Igår morse när jag rusade upp till hönsen för att ge dem mat innan jag begav mig till jobbet såg jag i ögonvrån att det hängde en massa frökapslar på blåregnet. Och vad gör man då? Självklart plockade jag med dem in och de ska givetvis också ner i jorden inom kort.
Frökapslar Blåregn, wisteria
Frökapslar till blåregn, Wisteria

Jag sådde blåregn från frön jag fick från Provence för en massa år sedan och de grodde ganska fort om jag minns rätt. Plantorna som kom upp gav jag bort så jag vet inte hur de klarade sig vidare i livet.
Förra helgen skördade jag frön från min fina gula svavelpion.
Gul svavelpion, Paeonia mlokosewitschii
Gul svavelpion, Paeonia mlokosewitschii

Det satt ganska många frön kvar i de vackra kapslarna. Jag bredsådde dem i en sålåda och de står nu på glasverandan och väntar på att jag ska bära ut dem till en av mina drivbänkar där de får stå och förhoppningsvis gro inom en någorlunda nära framtid.
Bredsådd av pionfröer
Frösådd av pionfröer

Plantan jag tog dem från är resultatet av en frösådd jag fick för kanske 5 år sedan. Den har blommat i flera år nu och blir bara finare för varje säsong.
Idag när jag gick runt vår trädgårdsdamm för att se om jag skulle få syn på någon av våra fiskar i djuphålan hittade jag även fröer på buskpionerna som står längs ena sidan av dammen. (Inga fiskar syntes dock än tyvärr, men det är fortsatt ganska kallt i vattnet med tunna ishinnor på delar av ytan.)
Frökapslar med fröer till buskpion
Frökapslar med fröer till buskpion

Buskpioner vid dammen. Sortnamn okän
Buskpioner vid dammen. Sortnamn okänt

Vips var jag där och räddade fröerna så det blir till att preppa lite fler krukor för sådd helt enkelt. Kanske är man galen, men det är så himla kul att se frösådder gro. Är det dessutom lite udda eller extra fina växter känns det ännu roligare. En bonus kan ibland vara att den frösådda plantan blir mer eller mindre olik den planta som fröerna tagits från. Man brukar säga att de inte är ’fröäkta’ vilket menas att de inte blir exakt lika plantan fröerna togs från. Dessa frösådder kan visa upp nya egenskaper (färg, storlek, dubbla/enkla blommor osv.) som är en kombination av hon- och hanplantans utseende och ibland dyker egenskaper från tidigare generationer av växten upp i resultatet av en frösådd – extra spännande, eller hur!
Jag sådde blandade pionfröer på hösten för några år sedan. De fick stå i det frostfria växthuset under vintern och det dröjde inte inte alls länge innan de första fröerna grodde. Förra sommaren började de uppskolade plantorna ta form ordentlig och i år är det dags att plantera ut dem i rabatten. Spännande att se vad det blir.
Frösådda pioner
Frösådda pioner

Vid dammen står också en rejäl rugge med strandiris med fröställningarna kvar. De har självmant spridit sig lite runt dammen vilket jag tycker är jättetrevligt. Ofta blir det ju bättre om växten själv väljer sin växtplats för där trivs den då naturligt och passar platsen den valt med de egna önskemålen är det ju perfekt.
Eftersom jag redan har fler strandirisar än jag behöver avstod jag från att skörda några fröer även om det var svårt. Men fröställningarna är fina och får stå kvar ett litet tag till…
Frökapsel till Strandiris, Iris sibirica
Frökapsel till Strandiris, Iris sibirica

Inom kort kommer tips om frösådd av pioner på Wexthusets hemsida. www.wexthuset.com

Jag älskar vårblommor! (och alla andra blommor också….!)

Våren är en fantastisk tid där mycket händer i naturen varje dag. Särskillt spännande tycker jag det är att följa och se när säsongens tidigaste växter visar sig och på dagens skogspromenad med hundarna höll jag därför extra koll på omgivningarna för att upptäcka nykomlingar.
I ett områden där det brukar växa tibast spanade jag lite extra och jodå, där stod de och blommade på bar kvist med rosa, mycket väldoftande blommor.
Förutom den vanliga mörkrosa varianten såg jag på en annan växtplats också en variant med ljusrosa blommor. Alltid roligt med lite avvikelser!
Rosa tibast
Hemma i trädgården har jag en vitblommande tibast som är på gång att slå ut.
Tibast, alba - vit, Daphne mezereum
Blåsipporna har också kommit igång på sina ställen. De är vackra allesammans och det är intressant att se hur stora skillnader det kan vara mellan de olika plantorna, till och med på samma växtplats.
Den blå färgen varierar, storleken på och antal kronblad varierar. Mest intressanta är ju de mer avvikande sorterna med vita och mer eller mindre rosa och nästan helt röda blommor.
På dagens promenad såg jag en jättefin rent vit planta. Fin tycker jag!
Vit blåsippa
Hemma i trädgården börjar lite av varje slå ut nu. Våririsarna visar sig från sin finaste sida.
Vad jag vet ska det finnas två sorter våriris här i trädgården: Iris histroides ’George’ och Iris reticulata Katherine Hodgkin. De verkar trivias och har spridit sig bra sedan jag planterade dem för tre eller fyra år sedan.

Snöiris, Våriris, dvärgiris Iris histroioides George
Iris histroides ’George’

Våriris, dvärgiris Iris reticulata Kathereine Hodgkin
Iris reticulata ’Kathereine Hodgkin’

Men på tal om avvikande sorter så hittade jag en blå våriris som tagit plats i rabatten bredvid köksträdgården. Den har jag garanterat inte planterat där, men det var en trevlig överraskning.
Iris reticulata, okänd blå
Men mest överraskad blev jag nog av att både lundvivan och vitsipporna börjar komma i blom.
TIdiga vitsippor i trädgården
Lundviva, primula elatior
Lundviva, primula elatior

Underbart! Nu är våren här!!!!