Karin här, sitter och skriver (eftersom Lena kör) på hemväg från Spoga/Gafa-mässan i Köln.
Det har varit en lång dag som vi startade i Amstelveen lite utanför Amsterdam, där vi bor på trevliga b&b Station Amstelveen, rekommenderas. Målet med vårt besök på mässan har varit att hitta nya, smarta och praktiska produkter för att utöka vårt sortiment på hemsidan och att träffa våra befintlliga leverantörer. Mässan är enorm och stegräknaren visar på cirka 13500 steg, men det har det varit värt för vi har haft det jättetrevligt och vi har hittat flera spännander produkter som vi ser fram emot att kunna erbjuda er inom kort på hemsidan.
Vi har också spanat in trender i allmänhet och Lena är speciellt förtjust i dessa färgade succulenter… INTE!
Själv tyckte jag att det var skönt att vila fötterna i den här trevliga trädgårdsmöbeln, tyvärr inget som vi kommer att erbjuda på hemsidan.
Här kommer lite bilder från mässan. Fina, roliga, udda och kanske några kommande produkter. Imorgon bär det av till Amsterdam där vi bland annat ska besöka den flytande blomstermarknaden.
Nationell pelargonutställning i Uppsala
Idag (29/8) har jag varit till Uppsala och botaniska trädgården där jag haft äran att presentera vinnarna i årets nationella pelargonutställning.
Jag blev både glad och stolt när jag blev tillfrågad av Veronica Olsson tidigare i år om jag kunde tänka mig att vara prisutdelare. Extra roligt var det att samtidigt få möjlighet att träffa domaren, pelargonexperten och förädlaren Steven Pollard från England som jag inte träffat på länge.
Vädret var fantastiskt med sol från en till stora delar blå himmel och ljumma vindar.
Längs gångarna i trädgården stod försäljningsstånden rad i rad.
Intresset för utställningen, och att ställa ut har ökat rejält och i år var det om jag inte minns helt fel hela 80 plantor utställda. En ökning med 20 sedan förra året.
Här lite bilder från utställningen:
Här en fin planta av Concolour Lace som vann Best in Show. Grattis till Karin Lund Hansen!
Ett vackert exemplar av hängpelargonen Harlequin Alpine Glow fick hederspris. Grattis Barbro Haddleton!
Extra roligt att hitta en av mina egna sorter i tävlingen. Veronica Olsson deltog i klassen primärhybrider med Unicorn Hot Pepper.
Här syns några av de tävlande i klassen zonalpelargon miniatyr.
Här är några av exemplaren i klassen vildarter.
Efter prisutdelningen höll Steve Pollard ett föredrag där han visade hur han gör för att ta sticklingar av pelargoner och hur man ska planera för att få fina utställningsexemplar.


Dagens fynd: ömsat ormskinn
När jag kom hem efter en tur med bilen (en 9-håls golfrunda om jag ska vara ärlig med ett redan preskiberat resultat!) hittade jag detta fantastiska ömsade ormskinn precis utanför grinden.
Ett helt komplett ömsat skinn med hål för ögonen och allt.
Jag försökte räta ut det för att mäta längden utan att ha sönder det. Mitt måttband vara bara en meter så jag gissar att den var ca 110 cm lång.
Jag gissar det är från en snok, men vad vet jag?
Till och från har vi sett snok här i trädgården och jag glömmer inte när vi fångade snoken som slingrade sig upp från dammen med en groda i magen som lyckade tas sig ur gapet och sedan hoppa ut. Det var ett av de konstigaste saker jag varit med om. Finns dokumenterat här på bloggen i den här inlägget från maj 2011 ’Det hoppar grodor ur munnen’
Augustivandring i trädgården
Ännu en riktigt varm och skön augustidag som jag har haft möjlighet att tillbringa i trädgården.
Det går åt ganska mycket tid till att vattna allt nyplanterat och de plantor som fortfarande står och väntar på att få komma på plats nu när det varit relativt varmt en längre period.
Känner mig lite lättsinnig och hoppar över både ogräsrensning, beskärning och nerklippning av överblommade perenner just nu och bestämmer mig istället för att gå runt och njuta istället, fotografera lite och samla en del fröer som nu börjar mogna.
Alla buddlejor har nu börjat blomma för fullt och det den gula Buddleja x weyeriana verkar vara något alldeles extra för humlorna. Jag stannar där och tittar en längre stund för att följa humlornas brummande framfart.
Även fjärilarna har fullt upp både på buddlejorna och på många andra växter som står nära. Rosenflockeln uppskattas av många olika nektarsuktande insekter. liksom den gigantiskt stora nävan Rozanne.
Lyckas föreviga den här fjärilsen som sitter och suger nektar på en vitrosa purpurklätt. Tittar man noga på bilden ser man till och med den krulliga snabelns skugga till vänster på blommans kronblad.
Många av rosorna har haft en lång blomning denna sommar, sannolikt på grund av det svala vädret. Denna här röda rosen som växer på väg till växthuset har fortsatt mängder med knopp och skickar ut dessa ljuvliga klasar.
Vi har en numera gigantisk Rönnsumak vid hörnet av garaget. Få saker är så lena som dess blommor som nu börjar färga ut. Visst är de vackra!
I köksträdgården trängs bönor med squash och majs. Salladen börjar det bli dags att förnya med nya sådder. Morötterna börjar bli skördeklara och så också rödbetorna. Det har inte blivit så mycket ätbart i år som jag hade hoppats på grund av tidsbrist (vad är nytt?!) Men jag hoppas som vanligt få mer tid över till det nästa år. (Evig optimist!) Oavsett så det lilla som jag fått i jorden till stor glädje att skörda och äta av.
När jag går runt i trädgården inser jag att där finns en hel del olika hortensior. Trevlig växt som ju finns många olika varianter och färger av. Dessa två är några favoriter. Den ena är en rosa Annabelle och den andra hittar jag just nu inte namnet på, men visst är blomställningarna vackra?
Pilörten, persicaria amplexicaulis ’Arends Stoltz’ som jag för några år sedan köpte med mig när jag besökte trädgåden Great Dixter i England har tagit sig bra och blommar nu med vackra rödrosa ax.
Granne med pilörten står en rugge med vitlysing. Den är så himla fin där den står med alla sina ax vinklade åt samma håll. Roligt ser det ut, och tittar man närmare på varje enskilt ax, ser man också hur vackra de är.
Brandliljorna som står i kruka och väntar på att bli planterade blommar nu också. Jag såg också att de har fått en massa bulbiller (små sidolökar) så jag bestämde mig för att plocka några för att så innan de ramlar av. Lyckades inte bara plocka bulbiller utan fick också med en liljebagge på köpet. Så kan det gå!
Galen i buddleja…
ja, eller galen i största allmänhet.
Nu börjar buddlejorna här i trädgården blomma och de är verkligen läckra. Min trädgård ligger i en bra zon 2. Sedan några år har jag tre olika sorter som verkar trivas bra. Ibland har de frusit ner till en tredjedel, men det är bara att klippa ner när man ser hur skotten kommer på våren så kommer det snabbt en massa nya, fina grenar.
Beskärning rekommenderas ju hursomhelst oavsett om de frusit ner eller ej för att få en mer välförgrenad planta. (Jag har skivit ett tidigare inlägg om buddleja och hur de ska skötas, finns på denna länk)
Vintern var ju väldigt mild i år vilket verkligen märks på mina buddlejor. En av dem gissar jag är nära 3,5 meter. Jag har inte klippt ner den för dels hade den inte frysit ner någoting över huvud taget och dels är den väldigt buskig och fin redan, och nu är den alltså enorm.
Förra året skaffade jag fyra nya sorter som inte var mer än högst en halvmeter höga med bara en eller två grenar. En underdrift är att säga att de vuxit bra. Idag när jag var ute och rensade i rabatten började jag titta lite närmare på mina nykomlingar eftersom de börjat blomma. Och jösses! De är rejält stora och har otroliga mängder blomknoppar.
De måste verkligen trivas. De har vuxit betydligt bättre än vad jag trodde de skulle göra ens på flera år så tyvärr står de nu istället lite för tätt bland rosorna jag har planterade bredvid – typiskt!
Men visst är de underbara. Inte bara för att så mycket fjärilar och andra insekter lockas till dem, utan jag gillar dem skarpt både för blommornas färg och form och för deras lite halvvilda växtsätt.
Har jag räknat rätt har jag nu sju olika sorter. Känner jag mig själv rätt blir det snart fler…
På väg in med min bukett passerade jag min storväxta, vita buddleja och passade då på att klippa av en gren för att ta lite sticklingar.
Ta stickling av buddleja
Jag brukar för det mesta klippa ner sticklingarna så att de ganska små och om bladen är stora klipper jag dem till halva storleken för att minska mängden bladmassa som den lilla sticklingen behöver underhålla. Genom att de är små rotar de sig fortare och kan därefter börja växa till sig. Är sticklingarna större kan det ta längre tid innan de får rötter, vilket innebär lite större risk att misslyckas samtidigt som tidsvinsten inte blir så stor eftersom tillväxten kommer igång senare om det tar längre tid innan den får rötter.
Här har jag tagit några bilder som visar hur en gren blir till flera sticklingar.
Så här såg grenen ut som jag klippte av. Notera att jag klippte av den några millimeter ovanför ett bladpar.
Ovan syns hur jag valt att klippa sticklingar som har minst två bladpar.
Så här blev det när jag rensat bort blad och klippt ner de lite väl stora bladen som var kvar. Sticklingar redo att sättas i jorden.
Här har jag satt ner dem tillsammans i en 9-centimeters perennkruka fylld med såjord. Krukan har jag nu ställt i ett miniväxthus för att luftfuktigheten ska hållas hög kring plantan så att den inte torkar upp. Miniväxthuset ställer jag i mitt ljusaste fönster som inte får allt för mycket direkt sol. Om två-tre veckor förväntar jag mig att de börjar få rötter.
Besök i örtagården, Vadstena kloster
Ibland när det är fint väder och vi har gott om tid på väg hem på E4 mellan Jönköping och Enhörna brukar vi ta en avstickare och göra ett litet besök i Vadstena och då till mitt favoritställe örtagården som ligger vid klostret ett stenkast från Vätterns strand.
Det har varit lite upp och ned med hur välskött örtagården varit, men vid dagens besök var den väldigt fin. Och allt blir ju dessutom alltid extra vackert när solen skiner och det är varmt, som det var idag.
Örtagården ligger alldeles bredvid klostret, väldigt nära Vättern och är delvis omgiven av gamla, vackra stenmurar. Har man vägarna förbi är den väl värd ett besök, inte minst på våren då klosterliljans blommor fyller ett enormt område just i anslutning till örtagården.
Det var här jag första gången såg den vackra Robinian (pseudo acasia) som var i full blom med sina vita klasar, vilket gjorde att jag blev tvungen att skaffa ett exemplar hit till trädgården.
Idag upptäckte jag ett nytt träd i parken bakom örtagården som jag först blev väldigt konfunderad över och undrade vad det kunde vara. Det hade nästan päronlika frukter, men ingen likhet i övrigt. Till slut kom jag på att det var ett enormt stort valnötsträd! (frukterna syns i bildspelet nedan.)
Så här vackert blommade klosterliljorna när jag var där i slutet av mars förra året.
För den som vill veta mer och se fler bilder finns det en hemsida Vadstena Örtagård jag varm rekommenderar: http://www.ortagardensvanner.se/