Saker man blir glad av…

Rhododendron i blomI höstas tog jag några sticklingar av rhododendron.
Jag har provat att rota rhododendron tidigare, för många år sedan men hade inte tålamod, eller snarare hade ingen bra plats de kunde stå under en längre tid, för tid tar det med rhododendron.
Något år eller så brukar det ta att få rötter på dem enligt vad jag hört. Sticklingarna kan stå och se helfräscha ut nästan hur länge som helst och kan till och med börja växa. Men det betyder inte att de fått rötter. Så länge sticklingen ser frisk ut är det bara att fortsätta vattna och pyssla om den tills man kan se rötter i botten av krukan.
Innan dess är den inte klar och redo att planteras om. På samma sätt är det med många barrväxter också.
Mina sticklingar har stått på vår dåligt uppvärmda glasveranda i nordvästläge sedan i höstas där jag planterade dem i såjord blandad med perlite.
Först stod de i ett miniväxthus, men för ett par månader sedan fick de flytta ut på en plantbricka då jag akut behövde miniväxthuset till annat.
Ungefär i samma veva såg jag att det var lite tillväxt i en av krukorna så jag tog försiktigt, försiktigt bort krukan för att se i jorden om jag hittade några rötter, men icke!
Det är egentligen ett riktigt ofog att göra så, men jag var så himla nyfiken!
Tillväxt på rhododendronstickling
Efter det har jag hållit fingrarna borta, men idag när jag vattnade såg jag tydligt att det börjat växa nya skott på en av plantorna så då kunde jag inte hålla mig utan jag lyfte på krukan för att se om jag såg antydan till rötter och blev glatt överraskad. Där hade det kommit igång ordentligt och var fullt med rötter som till och med växte ut ur krukans hål i botten.
Rötter på rhododendronstickling
I helgen ska jag skola om den till en aningen större kruka med plantjord och successivt börja vänja den vid utelivet. Eftersom den inte hinner blir särskilt stor innan vintern får den övervintra i kruka utomhus på en skyddad plats i min lilla plantskola där jag samlar diverse krukor och häller rejält med löv över som skydd mot kylan. Nackdelen är att möss ibland hittar dit och bor in sig, men jag tycker fördelen med bra vinterskydd överväger. Enkel, praktiskt och funktionellt.
 

I like Vallmo!

Det finns många olika vallmo och alla är de stora skönheter på olika vis. Jag gillar dem alla. Från den enkla orange som man fortfarande kan se i kanten på en del åkrar till den dubbla purpurfärgade jättevallmon, orientale.
Här i trädgården gissar jag att det finns 4 eller 5 olika jättevallmo, ett par sorters alpvallmo och JA! sedan någon månad också en jättefin bergvallmo jag fått av en vän.
Utöver dessa har jag sedan några år tillbaka en mängd ettåriga sorter som självsår sig gärna och mycket.

Blå bergvallmo, Meconopsis
Favoriten, Blå bergvallmo, Meconopsis

Förutom den självklara favoriten Bergvallmon, Meconopsis finns här en jättevallmo som är riktigt djupröd. Den fanns här när vi flyttade hit där den växte i ett bestånd med kirskål. Jag samlade genast in frön som jag sådde så numera har jag ett par bestånd här i trädgården med denna lysande skönhet.
Knallröd jättevallmo
Också favorit: Knallröd jättevallmo

Häromdagen blev det en liten rensningsrunda bland rabatterna för att klippa av fröställningar jag inte vill ta frö från. Två bra saker med det: Dels slipper jag en massa små fröplantor som behöver rensas längre fram och dels finns chansen till extra blomning hos vissa blommor. Dessutom slipper växten lägga onödig energi på frösättningen.
Hursomhelst fastnade jag snabbt vid de vackra fröställningarna som ju vallmon har. När jag kikade runt lite fann jag att det fanns fröställningar i ganska många olika storlekar och eftersom jag lätt vilseleds att göra annat började jag istället för att rensa och klippa i rabatten leta fröställningar för att plocka en bukett jag nu satt i en vas utan vatten så att de får torka.
Frökapslar från vallmo på tork
Tycker de ser härliga ut som de står och när de torkat får de stå kvar, eller så kommer de till användning i något annan komposition.
OBS! Har du planer på att ta frö från vallmo? Tänk då på att frökapseln måste sitta kvar på plantan och torka helt innan man kan skörda grobara fröer. Man brukar märka tydligt när de är klara. Skakar man försiktigt på kapseln brukar det rassla inifrån kapseln. Ljudet av mogna fröer!
Vallmo kan du så nästan året om. Ettåriga sorter kan sås på hösten för tidigare blomning än vid vårsådd. Perenna sorter kan sås vår, sommar och höst och kan stå ute på skyddad plats för att gro och växa till.
PS! Du hittar frö till många fina vallmosorter på hemsidan www.wexthuset.com

Panik – Vattenbrist i dammen

Lummigt vid dammen
I vår stora damm invid uteplatsen har vi gömt filtret fiffigt bredvid ett litet porlande vattenfall där vattnet återcirkulerar ner i dammen.
Dammen är på ca 16 m3 och innehåller både koi och guldfisk. Filtret är därför ganska stort, och det måste ju trots allt vara ganska lättåtkomligt för utbyte av UVC-filter och rengöring. Men jag tycker jag lyckats dölja det ganska bra genom att gräva ner det halvvägs under en rödbladig fläder och planterat vildvin intill som snabbt ger långa rankor jag lägger över locket på filtret så det blir i stort sett osynligt.
Vattenfall dolt under vildvin och fläder
Allt gott så långt, men så till den lilla nackdelen: Vildvinet är väldigt snabbväxande, och blir självklart väldigt frodigt där invid damman där det ständigt söker sig till det lilla vattenfallet där det ett par gånger om året breder ut sig och stoppar upp flödet.
Resultatet är att vattnet istället för att vackert porla tillbaka ner i dammen letar andra vägar och sugs upp i omgivande vegetation. Det här är inget större problem om man håller lite koll och rensar då och då, men tyvärr är tajmingen inte alltid perfekt och denna gång gick det extra lång tid innan vi uppmärksammade att det var stopp.
Vildvinsrötter stoppar upp i dammen
Några dagar tidigare gick jag en runda i trädgården och tog lite bilder för jag tyckte det såg så fint och lummit ut kring dammen. Några växter vet jag behöver flyttas till hösten för de blivit lite väl stora, men i det hela taget är jag ganska nöjd med hur det ser ut just nu. Jag vet att jag kollade lite snabbt hur det såg ut kring vattenfallet, men tyckte mig inte se att det var dags att rensa riktigt än. På kvällen två dagar senare tittar jag ut mot dammen från vardagsrummet och får panik! Dammen var knappt halvfull!!!
Vattnet har runnit ut ur dammen
Jag rusar genast ut och sliter ut kontakten till pumpen för att stoppa eländet vilket var helt nödvändigt för vatten tömdes ut mer och mer för var minut. Härnäst drog jag ut en vattenslang och satte igång att fylla på med nytt vatten.
Vi har egen brunn vilket är väldigt bra för det mesta, men när det är mycket varmt och mycket som ska vattnas, och när dammen behöver fyllas på är det inte så bra eftersom det inte går att ta ut hur mycket vatten som helst på en gång så jag lät slangen fylla på i en timme ungefär. Märktes ingen skillnad alls på vattennivån.
Nästa dag fortsatte vi fylla på från slangen och äntligen syntes lite resultat. Väderprognosen lovade! regn till natten så Torbjörn riggade med några rännor från stupröret rätt ner i dammen för att utnyttja situationen. Ett smart drag för att fylla på lite snabbare.
Vattenränna från taket fyller dammen
När dammen var ny och detta hände för första gången fick vi än större panik för vi trodde givetvis att dammen läckte. Men nu har vi lärt oss hur det händer och kanske, kanske har jag lärt mig en läxa att rensa INNAN det blir stopp i framtiden…