Det är väldigt länge sedan jag ägnade så mycket tid (och möda!) i trädgården.
Visst, det har mest varit kyligt och en hel del regnande, men det gör det bara så väldigt mycket enklare att gräva och rensa ogräs. Man får se det positiva.
Förutom en väldans massa ogräsrensande fortgår kantandet av bäcken som nu porlar så fint genom nedre delen av trädgården.
Nu i helgen blev ytterligare ca 5 meter ’färdigt’ och då främst tack vare min gode vän Britt-Marie som hjältemodigt erbjöd sig komma och hjälpa till.
Jättetack för det! Hon i sin tur fick hjälp av vår ena Ridgeback Spike.
I kväll var det uppehåll när jag kom hem så jag kastade mig ut och planterade en nyinskaffad lönn invid bäcken. Tog evigheter att gräva ett hål för den eftersom den platsen helt uppenbart använts som sophög för trasigt tegel för många år sedan då det låg flera tegelbruk här i trakten.
Efteråt tog jag en liten runda i trädgården och kikade lite. Det händer så mycket nu med ny blomning nästan var dag. Körsbären har just slutat sin blomning, päronträdet blommar hysteriskt och nu har äppelträdens blomning kommit igång. Tre nya magnolior har också satt igång sin blomning och hela 5 av mina blåregn har knopp som börjar slå ut – Underbart!
Även om många tulpaner börjar sloka nu så är det många nya som slår ut. Vackra färger och former avlöser varandra. Helt omöjligt att tröttna på. Vill bara ha fler!!!!
Fler gratisväxter!
Jag gillar verkligen lungört. De blommar tidigt, många har vackra blad, de är lättskötta och är perfekta som marktäckare i många lägen.
Ja, åsså finns det en massa olika som man kan samla på…. Sittande här framför datorn räknar jag till att det nog finns minst 8 olika sorter här i trädgården 🙂
Till mina fortsatta planteringsprojekt behöver jag en massa marktäckare och då gjorde det verkligen ingenting att jag hittade en massa små frösådda lungörtsplantor igår när jag rensade stora rabatten vid dammen.
Där satt några småttingar i själva rabatten, men jag hittade också ett par i gräsmattan och en växte ståtlig i gruset (såklart!)
Greppade lilla spade och grävde upp dem helt enkelt för jag älskar gratisväxter!!!
Samlade dem i en hink och planterade dem sedan i krukor i planteringsjord, vattnade, och ställde dem på en plats i lä utanför växthuset.
Om en månad eller så är det läge att plantera dem på lämplig plats där de ska få växa vidare i trädgården.
Ynk! AJ! och flera julrosor
Jämrans,(jo jag jämrar mig!) vad öm jag är i kroppen. Har rensat ogräs sedan 9-tiden i morse med 2 timmars paus och nu är jag trött…
Det är roligt med en stor trädgård där man kan plantera allt möjligt och kanske inte behöver välja så noga för att få plats med alla växter som i en mindre trädgård, men det finns nackdelar.
Min trädgård är ju inte så värst gammal undantaget de säker 100-åriga äppelträden och körsbärsträden.
Mycket tid har ängnats åt att anlägga rabatter, planteringar, damm och nu senast en bäck som ringlar genom trädgården. Den är inte alls färdig. Vattnet rinner, men alla kanter ska klippas till och förankras, och sedan ska det planteras kring den – Nä, jag brukar inte sitta sysslolös.
Tidigare, då vi hade lager och kontor här i trädgården kunde vi passa på till och från och jobba lite i trädgården och jag också haft förmånen att få hjälp av praktikanter från trädgårdsmästarutbildningen på Skillebyholm, men numera blir det till att kavla upp ärmarna och fara runt med ogräsjärnet i högsta hugg själv när jag kommer hem från jobbet och på helgerna. Därav väldigt intensiva pass. För det är många rabatter och gångar som ska rensas. Särskilt så här i början innan alla växter hunnit täcka jorden och ogräset får fritt fram. Håller man inte efter då blir det mångdubbelt jobbigt att rensa senare.
Flera av rabatterna hanns inte med förra året och det märks. Jämfört med de som rensats kontinuerligt tar det evigheter att rensa de som stått orensande ett och till och med två år i ett fall.
När jag låg på grusgången och rensade kändes det som att det nöp till inne i byxorna på framsidan av låret. Jag misstänkte det var en rödmyra eftersom jag råkade sticka ogräsjärnet i ett bo strax innan så jag slog till och hoppades att den blev till mos, men det fortsatte att röra sig därinne så jag reste mig upp och hoppade omkring lite för att se om något föll ut, och det gjorde det.
Vet inte vad den heter, men stor var den. Jag förstår om den blev irriterad och gav mig ett tjuvnyp. Tur den inte vandrade längre på sin färd…
En bit ifrån en av de fina julrosorna såg jag bland allt ogräs små frösådda julrosplantor.
En av dem stod så till så att den får sitta kvar. Jag rensade noga runt den och märkte temporärt upp den med några pinnar så den inte ska mosas eller rensas bort av misstag.
De övriga plantorna hade placerat sig lite dumt så dem valde jag istället att gräva upp försiktigt och planterade dem sedan tillfälligt i krukor som jag ställde i kallväxthuset.
Nu hoppas jag de växer till lite så kanske det blir lagom att plantera dem om ett par månader när de blivit större och det finns en fin ny plats för dem att växa.
Det är ganska vanligt att man hittar små frösådda julrosor under en planta men om man är allt för snabb att rensa är risken stor att de åker med.
Vill man samla in frö från julrosen måste man vara lite allert. Fröerna måste mogna helt färdigt för att gro, men rätt vad det är så har de släpps från frökapseln. Mitt tips är att kolla ofta när det börjar närma sig och kanske till och med trä över en tunn väv runt blomman och knyta så att fröerna istället hamnar i väven och inte far för vinden.
Jag tog bort skyddet runt ett träd som planterades förra året. Vi hade stadgat ett hönsnät runt trädet med störar vi gjort från några gullregn vi tagit ner. Störarna hade legat flera månader innan vi stack ner dem som stöd så jag blev gaska paff när det plötsligt började skjuta skott på en av dem.
När jag nu ryckte upp dem kunde jag också se att det bildats en hel del rötter.
Att pilar är duktiga på att slå rot visste jag, men gullregn – vilken växtkraft!
Vilken härlig vårkväll!
Helt oplanerat blev det en kväll med trädgårdsarbete.
Märkte nämligen när jag kom hem att jag tappat nyckeln och för att fördriva tiden innan maken kom med nyckel passade jag bland annat på att plantera ett par vinbärsbuskar i örtagården.
Det var en ljummen kväll. Till och från kom lätta regnstänk, men solen sken och det var vindstilla.
När jag vände mig om efter att ha vattnat de nyplanterade buskarna såg jag två regnbågar i ett fantastiskt ljus som lyste upp där jag stod.
När jag jobbade med ogräsrensningen i helgen var jag noga iakttagen av våra hundar som låg fint i tulpanplanteringarna och mosade nästan allt 🙁
Men idag fick jag istället grävhjälp av dem. Jo, det är ok så länge de gräver på rätt ställe…
Som hos alla är det nu full fart med ’vårbruket’.Helgen som var stod jag på alla fyra i tre dar i rad och var duktigt mör i kroppen.
Förutom ogräsrensning blev två nyinköpta träd planterade
Två av mina magnolior har börjat blomma (tror jag har 13 olika!)
Båda är väldigt unga plantor, men roligt när det kommer blommor! Övriga sorter blommar inte på bar gren så de kommer igång inom några veckor.
Om jag gillar magnolior? – Jorå, det är en av mina favoritväxter tillsammans med blåregn, rosor, pelargoner, gunnera, sockblomma, pioner, hortensia, nerium, klematis, primula, rhododendron, kamelia…….