Självsådda penséer och bra arbetsmiljö

Det är fantastiskt vackert ute idag, men här sitter jag inne och tråkar mig med jobb.
Nja, det är inte jättesynd om mig för jobbet är roligt och utsikten från mitt skrivbord är rätt ok….
Snön är samtidigt en väldigt bra ’cover’ för att jag ska kunna fortsätta jobba och inte ha allt för dåligt samvete för det jag inte hinner med i trädgården just nu.
Trädgårdsutsikt från kontoret
Innan snön kom igen såg jag att det kommit upp en massa självsådda penséplantor i och kring urnorna som jag planterade dem i förra våren.
Krukplantering med penséer
Självsådda penseplantor
Med det vill jag både tipsa om att man gott kan gå och spana där penséerna stod förra året och kanske hitta lite plantor att använda för årets planteringar och samtidigt tipsa om att det går jättebra att så penséer på friland eller i ett kallväxthus på hösten som sedan blir klara lagom för vårens planteringar.
När du ska flytta dina små frösådder bör du välja en varm dag så att det är lätt att lyfta de små plantorna ur jorden utan att rötterna skadas. Använd en prickelpinne, en kraftig gaffel eller en nätt planteringsspade för att lyfta plantan. Sätt den sedan i kvalitetsjord direkt på planteringsstället och vattna försiktigt. Tryck inte till jorden allt för hårt utan bara tillräckligt så att plantan sitter på plats.
Visst, man kan köpa jättebilliga plantor överallt så här års, men förutom känslan av att ha drivit upp dem själv är dina egna plantor redan avhärdade och trivs hos dig. Det finns också numera otroligt många olika sorter att välja för din frösådd.
Wexthusets hemsida finns det till exempel ett bra urval.

Pensé Frizzle Sizzle
Pensé Frizzle Sizzle

De finaste penséplanteringarna jag sett var i England där de gjorde dessa underbara, vårblommande hanging baskets.
ampelplantering-med-penseer
krukplantering med penseer
 
Penséer är också jättefina att odla för användning till höstens planteringar som annars kan bli lite färgfattiga. Eftersom de klarar lite frost kan de med lite tur stå jättelänge i en höstplantering.
Nä, nog med jobb för ett tag. Nu bär det ut i det härliga vädret på en riktigt lång och skön promenad med hundarna.
Wexthuset trädgårdsbutik

Orkidéröj

Brudorkidé Phalaenopsis, blommaOrkidéer är ju verkligen vackra, tåliga och ofta mycket blomvilliga. Även vid ganska mörk placering.
Jag har några orkidéer i badrummet där de verkar trivas bra och belönar min ringa skötsel med regelbunden blomning flera gånger om året. De gillar säkert den höga luftfuktigheten. Det enda jag gör förutom lite sporadisk bevattning är att spraya dem då och då med Orchid Myst.
För ett tag sedan fick jag flera överblommade orkidéer av en vän som inte hade plats för dem hemma. Temporärt fick de en placering på glasverandan där de snart började blomma om, men sedan dess har alla utom två stått där utan någon som helst ompyssling och tyvärr har flera av dem strukit med under vintern på grund av kyla.
De två som överlevt har stått i till köket och de har båda blommat om ytterligare en gång. Hos den ena av dem vissnade blomstängeln ner helt efter blomningen och hos den andra vissnade bara toppen på den. Hos den har redan flera nya stänglar börjat växa fram ur tillväxtpunkterna på den gamla stängeln.
För dig som inte vet hur och om du ska klippa ner stängeln efter blomning tänkte jag här visa några olika alternativ och vart man kan klippa.
Klipper gör man med en vass sax eller en liten sekatör.

Helvissen orkidéstängel
Brun och helvissen. Inget att spara.

Hos den ena orkidén hade stängeln som sagt vissnat och torkat ihop helt.
Ibland kan de torka in bara på den översta delen av stängeln och då klipper man av den där alldeles ovanför en tillväxtpunkt.
I mitt fall var stängeln helt vissen, torr och brun och då är det ingen idé att låta den stå kvar.
Jag valde att klippa ner den till ovanför allra nedersta tillväxtpunken som trots allt kanske, kanske har lite liv kvar.
I så fall kommer det växa ut en ny stängel där, annars växer den ut någon annanstans från basen av bladrosetten.
Nedklippt orkidéstängel
Nedklippt orkidéstängel ovanför en tillväxtpunkt

Hos den andra orkidén var stängeln fortfarande grön och saftig efter att blommorna vissnat. Bara den allra översta delen hade torkat in så den klippte jag på samma vis bort ovanför närmaste tillväxtpunkt.
Så här ser tillväxtpunkterna ut på stängeln. Det finns oftast flera stycken på var stängel. Det är där som förgreningar, nya blomstänglar och små nya plantor kan växa ut, se längre ner på sidan.
Tillväxtpunkt på orkidéstängel
Frisk stängel med tillväxtpunkt mitt på stängeln

På bilderna nedan kan man se hur nya stänglar vuxit ut från denna tillväxtpunkt och det har till och med börjat komma små blomknoppar på flera av dem.
Ny orkidéstängel från tillväxtpunkt
Utväxt av nya stänglar från en tillväxtpunkt

På en av de överblommade orkidéerna jag fick växte det förutom en blomstängel också ut en liten planta. Jag hade länge planer på att plantera den i en egen kruka, men tiden räckte inte till så den fick sitta kvar.
Den fick till och med en egen blomstängel och började blomma strax innan huvudplantan började sin blomning.
Orkidéstängel med ny planta

Bästa vårteckenet!

Ja, den utlovade värmen har verkligen kommit idag. Utan att titta på termometern vågade jag mig på att gå ut och hämta tidningen utan jacka. Det var underbart varmt ute!
Halvvägs ner till brevlådan får jag sällskap av ett bi som nyfiket surrar runt mig. Känner hur glädjen sprids i kroppen. Att bina vaknat till, det kan man väl verkligen kalla vårtecken.
Bina har klarat vintern
Jag har två kupor och nu på senvintern har jag sett att det verkar vara liv i båda eftersom värmen ifrån dem har smält snön på flustret. På snön utanför kuporna har det också varit spår efter den sk. rensningsflykten ,då de flyger ut och tömmer tarmen efter många månader inne i kupan, men riktig säker kan man ju inte vara.
Slängde in tidningen i hallen och begav mig direkt upp till kuporna och mycket riktigt, där var det full rulle. Underbart att se. Nu gäller det bara att de hittar ordentligt att äta, vilket kan vara kritiskt så här tidigt på året.
Säljen börjar knoppasJag kollade genast på vår stora sälg som står en bit bort och kunde lättad se att den hade kommit igång med små ’kissar’ så snart finns där pollen att hämta. För att underlätta lite ställde jag fram några ramar med honungsrester från höstens slungning som de också kan äta av innan våren kommer igång på riktigt.
Det är bra länge sedan jag tog mig tid att skriva här på bloggen och det har sin förklaring i att det minst sagt varit fullt upp här.
Hela december jobbade vi med att förbereda för flytten till våra nya lokaler och sedan har det varit fullt upp med att få allt på plats. Nu börjar det äntligen bli lite ’normaläge’ och bättre tajming än så här är svårt att få till nu när värmen kom.
Efter morgonkaffet kikade jag ut från köksfönstret och såg att det kommit upp en massa krokus runt några av äppelträden så jag bestämde mig för att ta en tur med kameran. Så här fin blev den bilden. Kul med hundar!
Första krokusen - mosad
I går passade jag på att rensa lite bland växterna på vår glasveranda. Den håller frostfritt och lite till och är perfekt att övervintra en massa växter, i år har jag mest utnyttjat den till att förvara sticklingar och frösådder.
Den nerium oleander jag stack på sensommaren har fått stå kvar i sitt lilla växthus av plastpåse under vintern så jag öppnade för att se hur det stod till. Plantorna såg strålande pigga ut och det visade sig finnas gott om rötter i krukan. Tyvärr hittade jag också ullöss i ett av bladvecken så hellre fälla än fria. Ner i soppåsen med alltsammans.
Ullöss på neriumsticklingar
Ullöss tycker jag är en av de svåraste ohyran att bli av med så jag vill inte riskera något. Där ser man fördelen med att rota okänt växtmaterial på en isolerad plats. Hade den fått stå tillsammans med andra sticklingar hade jag kanske varit tvungen att slänga dem alla.
Men det var inte bara tråkigheter. Flera av busksticklingarna jag satte i höstas och fröerna till den vackra pärlbusken visade flera gröna blad. Ska bli spännande att följa dem nu i vår och se har snabbt de sätter fart på sin tillväxt.
Frösådd av pärlbuske The Bride