Tips för plantering av Hanging Basket

Hanging Basket - blomsterklotI helgen planterade jag årets första Hanging Basket här hemma.
Jo, visst är det en sorts ampel som vi kallar det här i Sverige, men samtidigt någon alldeles extra tycker jag.
Den som sett TV-program som visar engelsk landsbygd eller själv varit i England har knappast missa dessa vackra klot överfulla med olika sorters växter. Man blir verkligen imponerad.
Jag har länge försökt få till den där fantastiska effekten med ett överdåd av olika växter där själva ampelnkorgen inte syns. Men det var inte förrän jag började använda mig av Plantopia-ampeln som jag faktiskt lyckades.
nyplanterad-hanging-basketFörutom att det är en väldigt vacker plantering kan den samtidigt vara väldigt praktisk om man till exempel har liten yta att odla på.
Det ryms både en ampeltomat och lite kryddväxter i den för den som vill odla mycket på minimal yta.
Det är lätt att bli avskräckt och tro att det är svårt att få till en riktigt frodig ampel. Men det är enklare än många tror och inte mycket svårare än att lyckas med en enklare ampel som bara innehåller en eller ett par plantor.
På bilden till höger är den nyplanterade ampeln och det utseendet är verkligen inget att skryta över, men redan efter en dryg vecka har den liksom vuxit ihop och ett minimum av ampelkorgen syns. Ytterligare någon vecka senare syns den inte alls.

Tips för att lyckas med hanging basket.

Använd många plantor

Man kan med fördel sätta många plantor i ampeln, fler än man tror. Det finns en massa roliga växter förutom sommarblommor som kan odlas i ampel. Perenner, gräs, grönsaker och kryddor går alldeles utmärkt.

Plantera i bra jord

Plantera i jord av bra kvalitet. Det är viktigt både för att näringen ska tas upp ordentligt av växterna och för att vattnet ska komma växterna till godo på bästa sätt. Använd gärna en jord som är speciellt avsedd för växter i kruka.

Utplacering av växter

Sätt hängande växter upptill och andra, mer kortväxta sorter i sidorna. Då strävar växterna i sidan utåt-uppåt och hjälper till med klotformen samtidigt som de hängande växterna kommer uppifrån och ger ännu mer volym. Självklart kan man också sätta en och annan hängande växt i sidan för variation.
Plantering av hanging basket pågår
Nyplanterad vårampel

Låt aldrig jorden torka ut.

Amplar är extra utsatta för sol och vind och med många plantor i relativt liten mängd jord krävs extra mycket vatten. Genom att använvda vattenhållande kristaller behöver man inte vattna lika ofta och risken för uttorkning minskar. Allra bäst är att kombinera det med någon typ av automatisk droppbevattning.

Ge mycket näring

Många växter delar på liten mängd jord och behöver därför mycket näring för att utvecklas och blomma rikligt. Blanda gärna en långtidsverkande näring i jorden när du planterar och komplettera då och då med en flytande näring. Putsa och klipp regelbundet bort det som blommat över eftersom växten annars lägger mer kraft på att få fröerna att mogna än att utveckla fler blommor.

Klipp bort överblommat

Hos många växter avtar blomningen om vissnade blommor får sitta kvar och bilda frö. Därför är det bra att då och då klippa bort vissna blommor. Förutom att man då får rikligare blomning ser det förstår också mycket trevligare ut.

Komposition

Att välja växter och vilka färgkombinationer till sin hanging basket är jättekul och ger verkligen utrymme att experimentera för den som vill. Förutom rena blomsteramplar kan man göra ört- och kryddamplar, jordgubbs eller smultronamplar och självklar en kombination av dessa.
Det enda man egentligen behöver tänka på är att se till att ingen växt man väljer är mer storvuxen än någon annan eftersom det då blir lite obalans i formen på ampeln.

Hanging basket med kryddväxter
Hanging basket med kryddväxter

Hanging Basket med smultron
Hanging Basket med smultron

Man kan också plantera en och samma växt i hela ampeln, eller välja växter i en färg eller färgskala, eller så kan man kombinera en riktig färgbomb.
planteringsförslag hanging basket
Planteringsförslag hanging basket
Planteringsförslag hanging basket
Planteringstips hanging basket
Har man växthus eller en vinterträdgård kan man välja helt andra växter som till exempel orkidéer och olika slags krukväxter att plantera i sin ampel. Allt är möjligt!
Ampel med orkide och krukväxter

Växtval till hanging basket

Egentligen kan man väl säga att alla sommarblommor som har ett lite kuddlikt eller spretigt växtsätt passar jättebra. Växter som växer på höjden eller blir jättestora kan man välja bort. Man kan definitivt också sätta in perenner med ett växtsätt som passar. När ampelns innehåll sedan byts ut för säsongen kan perennerna planteras ut i rabatten. Vill man få en riktigt magnifik hanging basket med växter som fullkomligt väller över alla kanter och hänger långt ner passar klättrande växter som olika sorters Krasse, Blomman för dagen, Törnrosas Kjortel och liknande.

Växter som passar bra i en hanging basket

Här några förslag på växter som passar bra att plantera i en hanging basket.

  • Murgröna
  • Tvillingblomma
  • Bacopa
  • Verbena
  • Brudslöja
  • Penningblad
  • Flitiga Lisa
  • Femtunga
  • Lobelia
  • Helichrysum
  • Småväxta astrar
  • Hängpelargon
  • Njurvinda
  • Petunia
  • Olika sorters gräs
  • Kryddväxter
  • Månadssmultron
  • Jordgubbar

Även många så kallade inomhusväxter som ampellilja,  plättar i luften, vandrande jude och ormbunke är toppenväxter att använda i en hanging basket.
Ja, det finns väldigt många olika sorters växter som passar bra. Dra upp plantor själv från frö, ta sticklingar eller shoppa loss i plantskolan och gör en växtbomb!

TIPS! Plantera din hanging basket med olika växter för olika säsonger.
På våren är det jättefint med primula, mindre lökväxter, penséer med till exempel olika sorters murgröna.
På hösten finns många fina och frosttåliga växter som till exempel ljung, skimmia, olik sorters alunrot med blad i vackra färger. Även här är en stomme med murgröna jättevackert.
På vintern när frosten slagit till mot höstplanteringen kan man fuska lite och sticka in kvistar från olika barrväxter och grenar med vackra bär bland murgrönan som får sitta kvar tills den planteras om i vårkompositionen.

Här är en film där jag visar hur jag planterar mina hanging baskets med tips om växtval och lite knep som gör att det går enkelt och snabbt att plantera.
[do_widget id=text-62]

Självsådda växter – gratisväxter!

Självsådd näva
Självsådd näva flyttad till rabatten

Kan det vara bättre än att få fler växter till trädgården helt utan kostnad eller större ansträngning.
Jag har själv tagit tillvara många självsådder som jag sedan planterat på olika platser i trädgården.
Ett både roligt och billigt sätt att få fler växter till mina rabatter.
Många perenner, en hel del sommarblommor och även träd och buskar frösår sig själva mer eller mindre flitigt.
Behöver man fler växter i rabatter och blomlådor är det ett enkelt sätt att få fler plantor genom att ta tillvara dessa självsådder.
Behöver man inte fler plantor av just den sort man hittar kanske man kan ta tillvara dem ändå och byta med någon annan trädgårdsentusiast, eller varför inte ge bort dem?
När värmen kommer och våra perenner börjar grönska tittar också många självsådda små plantor fram både i rabatten och lite varstans i grusgångar och på andra platser där det är gynnsamma för ett frö att gro. Samtidigt börjar det också bli hög tid att rensa första omgången ogräs. Då gäller det att ha ”?bladögon”? och försöka skilja ut vad som är ogräs och vad som kan tänkas vara något som är intressant att spara.
Är man osäker kan man låta den lilla plantan sitta kvar och växa till sig ett tag.
Det är inte bara i början av odlingssäsongen man kan hitta små självsådda plantor utan vissa växtslag behöver mer tid och värme innan de gror, så fortsätt att hålla utkik under hela växtsäsongen.

Självsådda sommarblommor

Frösådda små plantor av cosmos i grus Trots att de ettåriga sommarblommorna inte klarar frost finns det många sorter vars fröer klarar sig genom vinterkylan och börjar gro så snart det blir tillräckligt varmt. Några exempel på sorter som man brukar kunna hitta fröplantor av är tagetes, blomstertobak, vallmo, pensé och rosenskära. Vad som klarar sig beror lite på läget och i vilken zon man bor.
Tyvärr brukar dessa självsådda sommarblommor dyka upp väl sent på säsongen jämfört med om man förodlar dem, men självklart ska man ta tillvara dem.
Om de inte skall stå där de sått sig är det klokt att ta man hand om dem direkt, skolar dem i bra jord, och pysslar om dem så hinner de växa till sig och blir ett bra tillskott i rabatt och kruka från mitten av sommaren till frosten kommer.
Tvååriga växter som till exempel borstnejlika och fingerborgsblomma brukar vara frikostiga med att sprida fröer och ger ofta många små nya plantor. De tar man enklast omhand på samma sätt som självsådda perenner.

Självsådda perenner

Inte alla perenner självsår sig frikostigt. Många ger inga fröplantor alls, medan en del sorter gör det mer än gärna. Efter ett tag kanske de mest lättsådda växterna nästan kan betraktas som ogräs eftersom mängden plantor snabbt blir stor. Då får man vara duktig och klippa av de överblommade blommorna innan de släpper sina fröer.
Exempel på några växter man kan hitta små fröplantor från är akleja, löjtnanshjärta, julros, näva, vallmo, purpurklätt och rudbeckia. Men det finns många fler så det är bara att kika runt dina växter och se ifall någon lite misstänkt grodd tittar upp.

Självsådd riddarsporre
Självsådd riddarsporre

Buskar och träd

sjalvsadd-klematis
Självsådd klematis

Även en del träd och buskar ger ifrån sig en eller annan frösådd.
Några exempel är mahonia, robinia, gullregn och kastanj, men även andra spännande växter kommer ibland också upp med frö så håll utkik!
Det är heller inte ovanligt att man hittar en eller annan frösådd liten klematisplanta nära sin fröförälder.
De brukar ta ett år eller två på sig att gro så de kommer inte första året.
Självsådd näva
Självsådd näva

Helt nya sorter

Många växters frösådda plantor blir lika eller snarlika sina föräldrar till utseende och växtsätt medan andra frösådder kan blir till något helt nytt. Det är lite av tjusningen med att ta tillvara självsådda plantor. Ett exempel är klematishybrider där frösådda plantor alltid har ett mer eller mindre avvikande utseende från föräldrarnas.

Självsådda violer
Violerna till vänster är ’originalfärger’. Resten resultatet av självsådder.

Så här tar man hand om självsådda plantor

Om den självsådda plantan lyckats hamna där man vill ha den behöver man inte göra någonting. men växer den på fel ställe så behöver den flyttas.

Små plantor kan grävas upp med en gaffel
Små plantor kan grävas upp med en gaffel

Gräv försiktigt upp den lilla fröplantan genom att gräva djupt en bit ifrån den och försök få med lite jord runt rötterna. Då stör man rötterna så lite som möjligt.
Om jorden är torr är det bra att vattna innan så att rötterna lättare följer med utan att ta skada.
Sitter den frösådda plantan inte allt för tokigt kan man självklart välja att låta den sitta kvar och växa till sig lite innan den flyttas.
Om man har plats och tycker de är roligt att odla upp sina växter kan man göra en ?barnkammare?. Det är en liten avdelad rabatt i ett halvskuggigt läge där små plantor kan få stå och växa till sig.
Det är en perfekt plats att att sätta självsådder och egna framdragna fröplantor som ännu är för små för att kunna planteras ut på sin slutgiltiga plats. Här får de bra jord och kan ges näring varje vecka för att växa till sig till frodiga, vuxna plantor.
Barnkammare för frösådder
Barnkammare för frösådder

Har man ingen barnkammare sätter man istället plantan i en kruka med bra plantjord. Låt krukan stå i halvskuggigt läge och sköt om den som en krukväxt till det att det är dags för utplantering.
Frösådder av julros satta i kruka
Räddade självsådder av julros satta i kruka

När plantan vuxit till, blivit kraftigare och fått flera blad är den tillräckligt stor för att planteras på sin slutliga plats.
Det kan göras närsomhelst under växtsäsongen men inte senare än september så att den hinner etablera sig ordentligt innan vintern.
Behöver plantan övervintras i krukan kan man ställa den i ett skyddat läge och täcka den ordentligt med löv och kanske en granruska för säkerhets skull.
Oavsett hur man väljer att hanterar sin planta är det en god idé att skriva växtens namn på en etikett och sticka ner bredvid plantan för det är väldigt lätt att glömma…
Ut och spana efter självsådder!!!
[do_widget id=text-62]
 

Nykläckta kycklingar!

Gul kyckling - 5 timmar gammalÅåååååååååå vad kul!!!!
Äntligen har våra små kycklingar börjat kläckas.
Jag hade nästan börjat ge upp. Det ska ta ungefär 21 dygn för hönsägg att kläckas. Avvikelserna är inte jättestora men från dag 19 och till dag 23 kan man tydligen räkna med att de kan kläckas.
I går var det dag 22 och inte ett enda av de sju äggen i äggkläckningsmaskinen visade minsta tecken på liv.
Men i går kväll när jag kikade genom glaset innan jag gick och lade mig var det ett litet, litet hål i ett av äggen och hoppet började tändas trots allt.
Så i morse när jag kikade in var där tre små ludna sötnosar som kravlade runt där inne. Roligt!!!
Nykläckta kycklingar i kläckningsmaskin
Det var bara att sätta igång att göra ett litet kycklingrum till de små med värmelampa.
Deras första hem blev en plastback där jag lade tidningspapper i botten och sedan strödde över med kutterspån.
De behöver inte äta eller dricka de första 48 timmarna, men jag ställde ändå ner en liten, väldigt grund skål med vatten som de redan smuttat lite på.
Nykläckta kycklingar under värmelampa
Några timmar senare var kyckling nummer fyra kläckt och just nu sitter jag här och väntar på att femman ska ta sig ut. Det verkar gå rysligt långsamt i början med lite pauser då och då, sedan är de bara ute med ett skutt.

[do_widget id=text-62]

Solcellsdrivet bevattningssystem – Enkelt, miljövänligt och effektivt

Det solcellsdrivna bevattningssystemet Irrigatia är verkligen genialt.
Solcellspanel till bevattningssystemNär jag träffade på det på mässan i England för ett par år sedan blev jag helsåld och inte blev jag mindre imponerad av de två lite äldre män som utvecklat det.
Med sin entusiasm, tekniska erfarenhet och passion för trädgården har de utvecklat en riktigt bra produkt som både är väldigt praktisk och ett jättebra miljöval.
De är ju precis sådana människor som man vill att nya bra produkter ska vara utvecklade av. Egen praktisk erfarenhet, intresse och ett gediget kunnande.
Regelbunden bevattning är nyckel till att växter i kruka och ettåriga köksväxterna ska må bra.
Växter som får oregelbundet med vatten eller tillåts torka får sämre motståndskraft mot ohyra och skadegörare och utvecklas mycket sämre än de som får regelbunden tillgång till vatten.
automatbevattning i växthusetTill skillnad mot timerstyrda lösningar och när man vattnar själv med slang eller kanna så att växterna får vatten en eller två gånger om dagen tillför Irrigatia vatten var tredje timme men i mindre mängd så att jorden hålls lätt fuktig hela tiden.
Det här gör att allt vatten kan tas tillvara av växten och den behöver aldrig torka.
När man vattnar mer sällan torkar jorden ofta upp vilket innebär att mycket av det vatten som tillförs rinner rakt igenom krukan eller rinner av jorden bort från plantan.
Det går helt enkelt åt mindre mängd vatten med Irrigatia än med konventionella bevattningssystem.
Mätningar har visat på exempel där vattenåtgången har varit upp till 90% mindre vid användning av Irrigatia än vid slangvattning.
Den solcellsdrivna pumpen hämtar vatten från en vattentunna vilket har bland annat följande fördelar:
– Ingen anslutning till vattenledningar behövs. Man slipper då risken att slangar släpper från vattenutkastet och vatten står och sprutar när man inte är hemma.
– Man behöver inte ha direkt närhet till ett vattenutkast.
– Vattenlöslig näring kan blandas i vattnet så att växterna kontinuerligt får tillgång till näring. Då slipper man näringsvattna separat med vattenkanna som annars är fallet vid slangvattning.
– Man sparar vatten. Perfekt att använda med uppsamlat regnvatten.
En 200-liters tunna kan beroende av hur soligt det är räcka upp till tre veckor för en grundmodul med 12 bevattningspunkter
I och med att den är solcellsdriven behöver man heller inte koppla pumpen till någon elanslutning. Det här gör den extra lämplig att använda till exempel på kolonilotter, landställen och andra lite mer avlägsna odlingslotter.
Utan anslutning till vattenledningen eller el kan man tryggt använda systemet även när man är bortrest.
Anläggningen är enkel att installera och när den väl är på plats krävs minimal övervakning.
Solcellsdriven automatbevattning
Produkten är verkligen smart och här är principerna för hur den fungerar:
Solcellsdriven bevattningspumpPumpenheten som är själva hjärtat i systemet innehåller förutom själva pumpmekanismen tre laddningsbara batterier och är beklädd med en liten solcellspanel på utsidan som
laddar batterierna.
Med ett vred kan man finjustera bevattningen, men principen som den är uppbyggd på är jättesmart och kallas översatt till svenska för väderresponsiv eller väderavkännande.
Det innebär att ju soligare det är, desto mer vattnar den. Vilket är väldigt logiskt eftersom växterna behöver mer vatten när det är mycket sol och varm och mindre om det är lite molnigt och därmed inte lika varmt.
Pumpenheten med sin solcellspanel ska sitta så soligt som möjligt och helst i söderläge.
automatbevattning av krukor och amplarEn bonus är att man inte måste ha vattentunnan exakt vid pumpen utan den kan beroende av modell stå hela 20 meter bort.
De små nipplarna placerar man ut efter behov på en matarledning som kan vara upp till 60 meter bort från vattenkällan. Pumpen klarar också att lyfta vatten upp till 5 meter över vattenkällan.
Det finns i dagsläget två modeller med olika kapacitet. C12 och C24. Båda är idealiska för små till mellanstora trädgårdar och odlingar där de kan användas för amplar, krukor, bäddar av olika slag och i växthus.
Den stora modulen har kapacitet för att vattna upp till 10 stora amplar eller 24 stycken 20-literskrukor.
Man kan även bygga ut systemet med droppslang som är smart att använda i odlingsbäddar.
Läs mer på Wexthusets hemsida om Irrigatias olika modeller och utbyggnadsset.
[do_widget id=text-62]

Pelargonium graveolens ’Mauve’

VIldart pelargon P. graveolens  med rosalila blommor Sortgrupp: Vildart
Section: Pelargonium
Blomtyp: Enkel
Blomfärg: Rosa
Blad: Gröna
Växtsätt:
Övrigt: Doft, En rosalilablommande variant av P. graveolens

[do_widget id=text-2]

Pelargonium australe

Vildart pelargon P. australe
Sortgrupp: Vildart
Section: Peristera
Blomtyp: Enkel
Blomfärg: Vit
Blad: Gröna
Växtsätt: Utbrett/hängande. 
Övrigt: Det finns en mängd olika varianter. Många har nya bladrosetter som skjuter ut från huvudplantan.

[do_widget id=text-2]

Corallina

Stjärnpelargon Corallina

Sortgrupp: Stjärnpelargon
Förädlare:  
Blomtyp: Enkel
Blomfärg: Röd, Vit
Blad: Gröna
Växtsätt:
Övrigt:

[do_widget id=text-2]

Anette

Stjärnpelargon Anette

Sortgrupp: Stjärnpelargon
Förädlare:  
Blomtyp: Enkel
Blomfärg: Röd
Blad: Gröna
Växtsätt:
Övrigt:

[do_widget id=text-2]

Ian Gillam

Stjärnpelargon Ian Gillam

Sortgrupp: Stjärnpelargon
Förädlare:  
Blomtyp: Enkel
Blomfärg: Cerise
Blad: Brokbladig, trefärgad, silver
Växtsätt:
Övrigt: Namngiven efter förädlaren Ian Gillam, Kanada

[do_widget id=text-2]

Havenstreet

Stjärnpelargon Havenstreet

Sortgrupp: Stjärnpelargon
Förädlare:  
Blomtyp: Dubbel
Blomfärg: Röd, Vit
Blad: Gröna
Växtsätt: Miniatyr
Övrigt:

[do_widget id=text-2]