Sticklingarna jag tog av citronmeliss och timjan i slutet av februari har hunnit rota sig och börja växa ordentligt.
De har stått i min odlingshylla med växtbelysning, men nu behövs platsen till annat och dagsljuset i det stora köksfönstret mot sydöst bör räcka nu när vi passerat vårdagjämningen.
Jag har en lerkruka som skulle passa att plantera ihop dem båda i, men eftersom jag inte alltid hinner vattna så ofta som jag borde är egentligen plastkruka ett bättre alternativ.
Där dunstar inte vattnet genom sidorna på krukan som det gör i en lerkruka och därför behöver man inte vattna lika ofta.
Lösningen fick bli att fodra lerkrukan med en kraftig plastpåse.
Så här gjorde jag:
Jag började med att mäta så att omkretsen på plastpåsen motsvarade innermåttet på krukan.
För att vattnet inte ska bli stående i påsen/krukan klippte jag bort en ordentlig bit av var hörn nedtill på påsen.
Sedan passade jag in påsen i krukan så att kanten på påsen hamnade under krukkanten.
Längst ner i påsen lade jag ett litet lager lecakulor för dränering, sedan fyllde jag upp halva krukan med P-jord.
Därefter lyfte jag försiktigt ur de två plantorna ur sina krukor och passade in dem på höjden i lerkrukan med plastpåsen.
Till sist fyllde jag upp med jord runt plantorna och vattnade.
Nu har jag en snygg liten kryddplantering som inte torkar ut allt för fort.
Visst blev det bra!
[do_widget id=text-35]
Pelargonutflykt och brokiga blad
Igår var jag ute på tur och besökte Sune Trygg i hans växthus i Tungelsta.
Som vanligt var blomningen där inne överdådig och man blir direkt väldigt inspirerad och vill köpa med sig en massa nya sorter.
Bordet närmast ingången var helt fyllt av olika sorters brokbladiga rariteter som Goldmine, Warrenorth Coral, Warrenorth Rubellite, Golden Pride, med flera.
Hemma i mitt eget växthus såg jag att bladen på L’elegante blivit extremt utfärgade och var närmast ceriserosa.
Normalt varierar den vita kanten på bladen i mer eller mindre kraftiga rosa toner beroende av hur mycket ljus de utsätts för. Mer ljus ger kraftigare rosa ton.
Denna extrema färg beror inte bara på att det nu börjat bli väldigt ljust utan också på variationer i temperaturen mellan natt och dag och säkert också på att den fått väldigt ojämt med vatten nu när solen på kort tid värmer upp det lilla växthuset ordentligt.
Mårbackan i mitt köksfönster har ränt iväg ordentligt senaste veckorna och är nu nästan en och en halv meter hög.
Vet inte riktigt vad jag ska göra med den.
Kanske hittar jag en fin pinne att stötta upp den med så att den kan fortsätta växa på höjden.
Vitsippor och varning för övervattning
Är det inte fantastiskt – till och med vitsipporna har börjat blomma här redan!
På eftermiddagen när jag gick en tur ner till örtagården fladdrade en fjäril förbi och jag hann precis se att det var något likande en nässelfjäril innan den flög vidare i vida svängar allt för långt för att jag skulle hinna följa efter den.
I slänten mellan lagret och växthuset har vi en trollhassel och den är så vacker med sina fröhängen en sån solig dag som idag.
Våren är alltså här, men det känns fortfarande lite osäkert och man ska nog vara lite försiktig och kallt! räkna med att det kommer lite mer kyla ytterligare en period.
I växthuset torkar det upp i krukorna med rekordfart när solen nu börjat värma på allvar. Eftersom vi ännu inte vågar koppla på sommarvattnet igen efter förra veckan köldknäpp blir det till att bära vatten.
Det händer mycket nu på kort tid i växthuset. Sedan förra veckan har fikonplantans blad slagit ut och Gunneran jag köpte med mig från Danmark förra året har satt i gång att växa ordentligt.
Jag är i valet och kvalet om jag ska plantera ut den permanent i trädgården eller inte. Den är ju väldigt känslig och zon 2 är rätt vågat, men med lite list och lite planering kan det gå.
Uppe i växthuset var jag nyfiken att se om predatorerna jag satte ut förra veckan för att begränsa angreppen av löss och vita flygare börjar få effekt.
Jag testade genom att vispa runt lite bland bladen på de plantor jag vet hade mest ohyra och det flög nästan inga vita flygare alls därifrån.
Jag har ännu inte satt ut några fröplantor där eftersom det fortfarande är allt för stora svängningar i temperaturen och nätterna kan bli ordentligt kyliga.
jag vill heller inte ställa dit dem innan ohyran är borta eftersom små plantor är väldigt utsatta och rikitgt favoritmums för både löss och vita flygare.
Istället står alla plantor kvar inne i sina hyllor med belysning över. Väldigt många av dem är hög tid att skola om så då vet jag vad jag ska göra i helgen:-)
Varning för övervattning
Vid min dagliga genomgång av frösådderna såg jag väldigt tydligt konsekvenserna av att vattna för mycket.
På bilden här nedanför ser man direkt hur mycket sämre det gått för de frön som fått för mycket vatten i jämförelse med den till vänster som fått lagom mycket vatten.
Har man vattnat för mycket kan det vara svårt att få bort överskottet. Man kan prova att ställa krukan på tidningspapper och hoppas att vattnet drar ur eller försöka få jorden att torka upp genom att ställa krukan lite extra varmt ett tag. Tyvärr är det inte alltid man märker att det är för blött utan det kan bli som det blev här att jag till och med vattnat lite på krukan samtidigt som jag vattnat övriga krukor med lagom mycket fukt i.
Men ovan bild visar ganska tydligt nackdelen med för mycket vatten. Jorden blir syrefattig och ogästvänlig och fröerna kan i värsta fall ruttna.
Golden Kleine Liebling
Sortgrupp: Zonalpelargon
Förädlare:
Blomtyp: Enkel
Blomfärg: Rosa
Blad: Gyllene
Växtsätt: Miniatyr
Övrigt: Sport från Kleine Liebling, synonym= Golden Petite Pierre
[do_widget id=text-2]
Golden Harry Hierover
Sortgrupp: Zonalpelargon
Förädlare:
Blomtyp: Enkel
Blomfärg: Röd
Blad: Gyllene
Växtsätt: Miniatyr
Övrigt:
[do_widget id=text-2]
Golden Choice
Sortgrupp: Zonalpelargon
Förädlare:
Blomtyp: Dubbel
Blomfärg: Rosa
Blad: Gyllene
Växtsätt:
Övrigt:
[do_widget id=text-2]
Golden Charlice
Sortgrupp: Zonalpelargon
Förädlare:
Blomtyp: Enkel, äggskal
Blomfärg: Rosa
Blad: Brokbladig, tvåfärgad
Växtsätt: Miniatyr
Övrigt:
[do_widget id=text-2]
Golden Chance
Sortgrupp: Zonalpelargon
Förädlare:
Blomtyp: Enkel
Blomfärg: Orange
Blad: Brokbladig, tvåfärgad
Växtsätt: Miniatyr
Övrigt:
[do_widget id=text-2]
Golden Bonanza
Gold Dust
Sortgrupp: Zonalpelargon
Förädlare:
Blomtyp: Enkel
Blomfärg: Röd
Blad: Brokbladig, trefärgad
Växtsätt: Miniatyr
Övrigt:
[do_widget id=text-2]