Röj i butiken

Idag har vi fortsatt rensning i den lokal som tidigare var trädgårdsbutiken. Sedan i somras har den successivt fått krympa för att göra plats för vårt lokala plocklager.
Eftersom vi nu fokuserar ännu mer på odlingsprodukter har vi valt att sälja ut övriga produkter till väldigt låga priser i syfte att bereda plats för vår ’nya’ trädgårdsbutik efter nyåret.
Dessa varor finns nu till försäljning via hemsidan under länken OUTLET för den som är intresserad.

Zonarticpelargon
Zonarticpelagoner – alltid poulära

Pelargonträff

Igår var jag och hälsade på hos Mälardalens Pelargonvänner och berättade lite om pelargoner i allmänhet, förökning och zonarticpelargoner i synnerhet. Det var ett jättetrevligt gäng som hade många frågor vilket jag tycker är jättekul för då får man tänka till lite. I pausen byttes och såldes det pelargonsticklingar för fullt medan kön till fikabordet med goda mackor och sötsaker växte sig lång. Tack alla för en trevlig kväll!

Nyskördade ungsbakade rödbetor

Maken är ute på äventyr i kväll så jag passade på att laga middag på de nyskördade rödbetorna.
Ungsbakade rödbetor
Jag hittade ett recept på Ungsbakade rödbetor med ruccolaolja på ICA’s hemsida som såg aptitligt ut. Jag plussade på det med ett par skivor stekt bacon, getost och lite ringlad honung från våra egna bin. Mums!

Knyt en ampeln

Många av våra krukväxter passar lika bra i ampel som på fönsterbrädan. På sommaren när våra krukväxter gärna flyttar ut är en ampel ett bra alternativ för att slippa krukor som välter. enkel-knuten-ampel
Låter man istället växten hänga under ett träd är plantan också skyddad från för starkt solljus och kraftigt regn.
Till denna enkla grundmodell som kan varieras i det oändliga behöver man några meter starkt rep och en sax att klippa med.
Ampelns längd och avståndet mellan knutarna får man justera beroende av hur stor krukan är och hur högt den skall hänga.

  • Klipp sex stycken ca. 150 cm långa snören
  • Knyt ihop dem och lämna en ’tofs’ att hänga under krukan
  • Tag snöre 1 och 2 och gör en knut. Upprepa för snöre 3 och 4 och 5 och 6. Avståndet från bottenknuten blir ca 15 cm till en 17cm kruka. Denna knut skall hamna ungefär mitt på kruksidan.
  • Tag snöre 2 och 3 och gör en knut ytterligare ca 10 cm högre upp på snöret. Upprepa med snöre 4 och 5 och 6 och 1. Denna knut skall hamna strax ovanför krukkanten.
  • Håll ihop samtliga snören och gör en knut längst upp på ampeln.
  • Placera krukan i ampeln och häng upp!

Modellen kan varieras i det oändliga med olika typer av snören, flätade eller virkade. Väv in kulor eller pärlor i snöret, pynta tofsen med något fint.
TIPS!
Gör ampeln av tre stycken 300 cm långa snören som viks på mitten och knyts ihop upptill först för att få en ögla att hänga i.
Knyt sedan kutarna uppifrån och ner i stället. Något svårare, men praktiskt om man vill få en ögla.

Olvonsticklingar, bergvallmosådd och glada pelargoner

Kallt idag! Eller egentligen inte så jättekallt med grader strax under noll, men man är ju inte van än!
I trädgården pågår projekt ’Huvudentré’ som går ut på att vi ska få en tydlig entré på huset med en rejäl gång från parkeringen och så småningom också en fin ingång till den inre gården på framsidan på huset. Grunderna till den breda gången börjar bli klar och samtidigt byggs det en låg mur av rejält stora stenar så att jordmassorna på övre delen av trädgården ska hållas på plats. Vi lär inte hinna mer än grovplaneringen nu innan vintern kommer, men det blir perfekt att börja med finplaneringen i vår. Behöver invänta lite mer inspiration för att komma fram till hur vi ska plantera ovanför muren och längs gången.
Det har inte blivit så väldigt mycket sticklat sedan vi satte över 300 rossticklingar i mitten av september, men idag var det dags. Vi har en jättefin Snöbollsbuske, Viburnum opulus roseum jag tog sensommarsticklingar av Vintersticklingar Olvonförra året. Dessa rotade sig fantastiskt bra och blev till fina små buskplantor redan till sommaren. Nu fick det istället bli ’vintersticklingar’. Vintersticklingar kan man ta från många olika typer av buskar  från november (eller när de fällt sina löv) fram till februari-mars, beroende av var i landet man bor. Tips med en kort beskrivning finns på denna sida.
Uppe i växthuset mår pelargonerna toppen. Det är väldigt tydligt hur vilda och nära släktingar till de vilda arterna rycker upp sig nu när det blivit svalare. Det är många nya blad på gång och en hel del anlag till blomknoppar, trots att jag inte satt igång någon belysning än.
[slideshow id=”7″]
Det var också kul att se hur bra frösådden av Bergvallmo Meconopsis gått. Den första sådden från början av augusti har vuxit till sig rejält och behöver skolas upp och de mindre som såddes i slutet av september börjar också Meconopsis Bergvallmo Frösåddsätta fart. De såddes mer eller mindre omgående med fröer från en grannes vackra ljust blålila plantor och har stått i växthus sedan dess. Nu gäller det att vårda dessa skönheter så de klarar resten av vintern och övergången i vår. Möjligen får de stå i kruka också under hela nästa säsong innan de planteras ut. Det bestämmer jag senare när jag ser hur kraftiga plantorna hinner bli i sommar.

Föröka rosor med sticklingar

De flesta rosor vi köper för att plantera i kruka eller rabatt är okulerade, dvs. ympade på en rot från en annan sorts ros. Anledningen till det är framförallt att det anses vara ett enkelt och snabbt sätt att producera en säljfärdig ros. En nackdel med okulerade rosor är att det kan växa fram rotskott som kommer från den rossort som den ympats på.
När man själv förökar sina rosor med hjälp av sticklingar slipper man detta och får i vissa fall till och med en lite härdigare planta.
Att själv föröka rosor från sticklingar är väldigt enkelt, dessutom är det helt gratis!
Kolla in filmen nedan och bläddra sedan ner för att se lite närbilder på hur du gör med dina sticklingar.

Nedan lite närbilder på hur man klipper ner en stickling från en blommande gren. Notera att den del som används som stickling endast har ett par blad där övre delen avlägsnats. Allt för att minimera mängden energi som åtgår att underhålla växten. Bättre att all kraft ägnas åt att rotbildning!
Nyklippt rosgren underlag till stickling
Rosstickling - klar att sätta i jorden
Rossticklingar i kruka
Det är lite olika på olika sorters rosor hur lång tid det tar innan sticklingen vuxit till sig och är klar att plantera ut. En stickling som tas i september kan på bara en säsong bli till en hyfsat stor planta som till och med kan börja blomma redan under kommande sommar. Andra sorter kan behöva ytterligare ett år till på sig.
[do_widget id=text-62]

Rengöring av blomkrukor

Självklart skall man återanvända sina krukor och fat, men tvätta dem först för att undvika spridning av olika slags skadegörare.
Ohyra, svampar, bakterier och virus kan annars spridas om man slarvar med rengöringen.
Även mindre så- och plantkrukor av lägre kvalitet kan oftast användas igen om man är lite försiktig, men är de trasiga kan de gott slängas. Plastkrukor sorteras som hårdplast på återvinningsstationen.
Ett bra råd är att tvätt krukorna vartefter de förbrukas. Då har man alltid rena krukor till hands, och de ligger inte och skräpar och sprider eventuella skadegörare vidare i sin omgivning.

Tvätta blomkrukor noga

Gör så här:
Slå ur så mycket jordrester som möjligt från krukan och lägg den i vatten med såpa eller annat rengöringsmedel. Dubbla gärna rekommenderad dosering.
Vet man att det kan förekomma svårtutrotad ohyra bland krukorna, som t.ex. rotlöss kan man komplettera med en skvätt klorin i diskvattnet.
Man kan också förbehandla krukan genom att stoppa den i en plastpåse och lägga i frysen några timmar innan den diskas. Lerkrukor måste vara helt torra innan de läggs in i frysen och måste återfå rumstemperatur innan de läggs i diskvattnet för att minimera risken för sprickor.
En annan metod är att köra dem i microvågsugnen ett par minuter. (Glöm bara inte att ställa in en liten skål med vatten så ugnen inte går torr för då kan den skadas.)
Låt ligga i blöt minst ett par timmar innan de diskas av med diskborste.
Ställ luftigt på väl rengjort underlag och låt dem torka helt innan de återanvänds eller staplas för förvaring.
Vill man vara extra säker kan man doppa krukan i sprit eller annan desinficerande lösning innan den ställs att torka.
Rengör diskho och diskborste noga efteråt.
Det går självklart även bra att köra krukor och fat i diskmaskinen, men lägg dem i blöt ett tag innan för att slippa jord i maskinen.
Många är rädda om patinan på sina lerkrukor, men även om lite av den försvinner vid tvätt kommer den snabbt igen. Hellre det än sjuka plantor!

Pelargoner

Med många års erfarenheter från att odla pelargoner i stor och liten skala har jag med tiden lyckats samla på mig en hel del erfarenheter.
Jag har dessutom haft den stora glädjen att få ta del av Cliff Blackmans genbank med helt fantastiska zonarticpelargoner och jobbar även själv en del med att korsa fram nya pelargonsorter.
Det här har resulterat i en mängd bilder och en del tips jag gärna delar med mig om.
Besök gärna min specialsida som bara handlar om pelargoner www.alltompelargoner.se för att ta del av bilder, beskrivningar, tips och artiklar om just pelargoner.
Olika sorters pelargoner