Maskskola, packningsutmaning och mässa

Ja, rubriken säger väl kanske en del. Här är det full rulle som vanligt. Tisdag och onsdag har vi varit på Interfloras inköpsmässa där vi ställt ut våra näringsprodukter från Growth Technology. Interflora är sedan ett par år återförsäljare av ett flertal av våra näringar så du kan alltid fråga i din lokala Interflorabutik om de har den näring du brukar använda. Näringen finns så klart även i många andra butiker och handelsträdgårdar också. Och har ’din’ butik inte tagit hem den kan du ju alltid tipsa dem…

Ly i vår monter på Interfloramässan

På mässan fanns många andra utställare som visade upp växter, krukor, vaser och många inspirerande kringtillbehör – åsså växter förstås! Fastnade själv för rosa och lila toner och här är lite bilder.

Rosa får av färgad ull – En tydlig trend med mycket färgad ull i kompositionerna som även syns nedan

Mer rosa ull. Här med taklök och pärlor
Lila ull!
Åsså underbara rosor!!!!
Fanns i många olika färger – svåra att se sig mätt på…
Vad sägs om dessa underbara syrener? – Vilka färger! – Och doften – ljuvlig!!!!!
Tisdag kväll bar det av till Nacka och en föreläsning hos den lokala trädgårdsföreningen på temat förädling/förökning av växter och inspirationsbilder från vår egen och från några engelska trädgårdar. Det var jättetrevligt med många vetgiriga och kunniga trädgårdsintresserade. Det är alltid spännande och intressant att träffa nya odlingsfrälsta. Ofta får man med sig lite nya tips och idéer och inte minst får man lite påfyllning av positiv energi!
Åter på hemmaplan var det fullt upp som vanligt. På förmiddagen idag hade vi besök av en klass med 6-åringar från den lokala skolan och det var verkligen kul. De är så vetgiriga, ohämmade och väldigt kreativa!
De kom för att får lite kunskap och inspiration till ett projekt i skolan där de ska så diverse växter som tomater och annat. Det blev också ett besök i hönsgården, hos bina, hos fiskarna i dammen som nu så sakta börjar röra på sig och slutligen en liten maskskola där de fick lära sig om maskkomposter och de som vågade fick också klappa maskarna.
Efter besöket åkte vi till trädgårdsmästaren Britt-Marie som hade ett par rhododendronbuskar i trädgården hon behövde bli av med till förmån för ytterligare ett par pallkragar att odla i. Det passade oss väldigt bra eftersom vi började bygga upp en surjordsrabatt sent i höstas där vi planterat en guldazalea och en rhododendron. Med de två nya buskarna och ytterligare en guldazalea som också behövde få nytt hem blev rabatten i stort sett komplett och ska nu bara fyllas på med lite marktäckare och lite lökväxter.
Visserligen har jag en bil med hyfsat stort lastutrymme, men buskarna visade sig vara väldigt stora så det blev en liten utmaning att få in dem i bilen. Men finns det vilja så brukar det gå. Har liksom blivit lite av en expert på att packa växter med åren…
Nu sitter både rhoddar och azalea på plats och det blev jättebra. Stort TACK! till dig Britt-Marie för de fina växterna!

Amplar och Hanging Baskets med vårkänsla

Jag bara älskar hanging baskets! Dessa ymnigt planterade amplar, som fullkomlig väller över med olika sorters växter som hänger längs sidorna och stretar uppåt längs ampelns kanter och upptill.
När jag är i England njuter jag för fullt av dessa blomstrande konstverk som man kan se nästan överallt! Samma sak såg jag i Whistler i Canada där fantastiska blomsterklot hängde utanför varje affär och varje restaurang. Det bara sprutade växter ur dem och rankorna hängde ett par meter ner till marken.

Det är lätt att bli avskräckt och tro att det är svårt att få till dessa underbara amplar, men det är inte svårare än att lyckas med en ganska slätstruken ampel med bara en eller ett par växter i.

Receptet för att lyckas är:

  • Använd många plantor (fler än du tror!) Det finns en massa roliga växter som kan odlas i ampel, även grönsaker och kryddor går t.ex. alldeles utmärkt.
  • Sätt hängande växter upptill och andra, mer kortväxta sorter i sidorna. De strävar då utåt-uppåt och hjälper till med klotformen
  • Låt den aldrig torka ut (använd Swellgel och droppbevattning Big Drippa för enkel bevattning)
  • Mycket näring (långtidsnäring Osmocote är en bra grundgödning som kan kompletteras då och då med flytande näring)
  • Bra jord (lucker och lagom fuktighetshållande)
Hanging Basket med vårkänsla
Hanging basket kan planteras med säsongens växter och tidig vår är definitivt inget undantag. Nu börjar det komma mängder av färggranna, läckra blommor och lökväxter som med fördel kombineras med hängande och slingrande växter som t.ex murgröna i olika färger och former. Murgrönan kan man sedan spara och fortsätta ha som grön stomme i ampeln och byta ut överblommande primulor och lökväxter mot fräscha sommarblommor när det blir tillräckligt varmt.
Här kommer lite inspirationsbilder för en vårblommande ampel.

Plantopia

De senaste åren har jag fått till ett par jättefina hanging baskets genom att använda mig av de jättesmarta Plantopiaamplarna med luckor på sidorna. Med dem är det nästan svårt att inte lyckas!

Här är några bilder på hanging baskets planterade i Plantopia.

Vildarna vaknar

Lika härligt varje år vid den här tiden då mina pelargonvildar och primärhybrider börjar blomma. En av mina absoluta favoriter slog i går ut och jag blir lika bedårad var gång.

P. x Laurentianum

En annan snygging är Lara Princess som man här tydligt kan se hur stor skillnad det är på intensiteten av blommans färg när den är nyutslagen och när den är någon vecka gammal

Lara Princess

Elegant, men ändå praktisk dress i slitstarkt
 och tåligt material

Ja, nu har våren kommit och i veckan var det dags att göra besök hemma hos våra bin. För några veckor sedan konstaterade vi att det var liv i båda kuporna eftersom vi sett hur de varit ute och luftat sig när solen varit framme.
Då är det läge att göra en liten besiktning för att försäkra sig om att allt står rätt till där inne. Att drottningen lever och producerar nya ägg, att det finns tillräckligt att äta för dem och att de ser friska ut och att det är full rulle i största allmänhet. Den här tiden på året är ganska kritisk eftersom det än inte finns så mycket för dem att äta och i värsta fall kan ett samhälle svälta ihjäl.
Efter en snabb besiktning kunde vi konstatera att allt såg ut att vara väl hemma hos våra bin och att det fanns gott om mat kvar för dem tills dess det finns ny mat att hämta hos träd och blommor.

Bilden till höger är en fortsättning på min nya karriär som modebloggare.

Full fart i bikupan

Nu har de första knopparna på rabarbern börjat visa sig och det är dags att täcka dem. Genom att gömma dem under en stor kruka drivs de på genom att de får det varmt och mysigt samtidigt som de bleks eftersom de inte får något ljus. Dessa första mjälla små stjälkar är en verklig delikatess. Något att prova kanske?

Röda rabarberskott
Kruka över för att driva fram mjälla, bleka rabarber

I veckan förberedde vi en drivbänk för sådd. Jorden är fortfarande väldigt kall så vi har lagt på glasfönster för att värma upp den. Nu ska vi lägga på ett lager hästgödsel med jord ovanpå och hoppas det får upp värmen så att vi kan så sallad och rädisor inom en vecka eller två.

Den här veckan har vi fått hem påfyllning och en massa nya roliga odlingsprodukter från England. Bla. den jättesmarta plantkragen och Grow Bag Tray, en odlingsbricka som är perfekt i storlek för att lägga en jordsäck på och odla direkt i säcken – smart och enkelt!

Something old, something blue…

Ja, eller hur det nu är den fina ramsan går…

Inte nog att man kommit upp i den åldern då man träffas och jämför sjukdomar som Lena Linder på Piri-Piri påpekade häromdagen då vi träffades. All självkritik är på väg att försvinna. Därför kan jag utan att rodna (särskilt mycket) visa upp min senaste outfit.

Har fått flera propåer om att jag borde starta en modeblogg – och vem vet:-) – Nä, knappast, men det var inte utan att jag kände mig lite fancy i min blåsippsklänning igår när jag dressade inför gallstensoperationen.

Vad smidigt det var. Skrevs in vid 13-tiden. Operationen var kl 15 och tog en drygt timme, fika vid 18-tiden. Hade inte alls ont utan det sved lite i ärren på de fyra ställen de kikat in och jag kände mig lite mörbultad, men annars oförskämt pigg vilket resulterade i att jag inte sov rätt bra utan låg och skissade och gjorde upp planer för Nordiska Trädgårdar på Älvsjömässan nu i april.
Idag på förmiddagen fick jag komma hem och har sedan jobbat tills nu. Lite skillnad mot förr när de var tvungna att skära ordentligt. Svärmor berättade att hon varit sjukskriven 5 veckor efter sin operation – hua!
Ja, vad hittade de där inne då? Jo, jag fick den klassiska lilla burken med mig hem och räknade till lite drygt 50 stenar. En lite större och rätt många 0,5mm. Jag hade tydligen haft tur. En stor sten hade passerat genom gallgången, men fler var på väg ner som de lyckades plocka upp så jag slapp en krångligare variant av operationen – tack för det!

Ny annons
I dag har jag skickat in ett nytt annonsmanus för helsidan vi nu kör i några tidningar. Det är väldigt roligt, men ack så pilligt och svårt att göra annonsmanus. Fantasin är ju inte alltid på topp och mitt språkbruk där jag sitter och pillar i Photoshop kanske inte alltid är att rekommendera, men nu är den klar. Skulle säkert behöva ägna minst dubbelt så lång tid på detta, men det har jag inte… Det är så mycket som ska med. Budskap, image, varumärkesbyggande, produkter. Åsså ska man känna igen sig även när det kommer en annons med nytt utseende. Kanske därför det finns reklambyråer??? Men Lena – gift med en smålänning – gör det själv…
Hursomhelst – tyck gärna till om våra annonser så att vi (jag!) kan bli bättre.

Medel mot ohyra
När vi ändå är inne på temat att publicera saker måste jag passa på att visa upp detta underbara patent på medel mot ohyra från förrförra seklet. Fick denna kopia av en tjej som jobbar på Patentverket. Det fungerar säkert jättebra. Orkar du inte blanda ditt eget preparat kan du alltid kika in på Wexthuset hemsida där vi har en hel del både ekologisk och annan bekämpning som funkar.

Medel för insekters utrotande jemte sätt att framställa detsamma

Sticklingleveranser
Idag gick då startskottet för årets leveranser av pelargonsticklingar. Det är knökfullt här i sticklingsbrätten på hyllor och i växthus så värmen som gör att vi kan börja skicka dem med posten är verkligen efterlängtad.

Lara Princess – beställd av många!

Välkommen Ly och Annika!

I går kom Ly, som praktiserade hos oss förra året tillbaka för att göra sin sista praktikperiod. Ly ska främst jobba som projektledare och samordna alla aktiviteter inför en återförsäljaremässa nu i slutet av mars och Nordiska Trädgårdar.
Idag kom hennes kurskamrat Annika som inte tidigare varit här men som nu kommer att jobba med sticklingar och frösådder i växthuset. Annika ska efter utbildningen starta eget inom trädgårdsnäringen och kommer vara här  i sex veckor. Både Ly och Annika kommer dessutom vara med i montern på Nordiska Trädgårdar. Jättekul att ni är här!!!

Besök på Rum & Trädgård

Idag har vi varit på inspirations- och studiebesök på Kistamässans Rum & Trädgård. Den var väl ungefär som den brukar tycker jag. En del fina utställningar, några trevliga utställare, en del växter, en hel del diverse, mat, godis och numera ganska mycket antik/vintagemontrar. Favoriten är definitivt Grönbacken Interiör som jag handlade mina stora skåp av på antikmässan i Älvsjö för någon månad sedan. Det finns nog inte en pryl i deras monter jag inte skulle vilja ha. Gammalt med skön patina från Frankrike och Provence. Rekommenderas varmt!

Redan i entrén stötte jag på Lena Linderholm som hade både en utställning och egen monter på mässan. Hon pratade också senare på stora scenen om sin sjukdom och om sitt målande.
Hennes utställning var inspirerad från Bogesunds slott och jättevacker tycker jag.

I entrén var det uppbyggt en jättefin utställning där de hade dessa trevliga mobiler hängande: Ett virrvarr av olika grenar/pinnar som var målade i vit grundfärg. Riktigt snyggt tycker jag och förmodligen rätt enkelt att göra även om det är lite pill.

Bland utställningarna fanns flera dukade bord. Det kanske var någon slags tema, men det missade jag…
Här är en bild på ett av dem i en stil jag gillar: Enkelt med smakfullt!

Wibrants/Rockdala pelargon- och fuchsiaodlaren var på samma plats som de brukar med mängder av olika sorter. Såg flera av mina egna sorter i sortimentet, bl.a. Unicorn Sunday Morning och Unicorn Star of Oz. Kul tycker jag!

Som vanligt var också Kristina och Trådspira på plats. Det finns ingen ände på hennes skapande. Nu har hon blivit klar med designen av blomstickorna och vi får hem dem till butiken och webshopen i nästa vecka. Priset kommer ligga på ca 99:-/styck. Kommer att finnas i morotsrött och svart. Är de inte läckra? Texten skriver man med vit märkpenna som sedan kan tvättas bort med aceton eller särskilt borttagningsmedel för den typen av pennor.

Bland hennes nya kreationer fanns katter som små växtstöd. De hade tydligen snabbt blivit populära och har vi tur får vi även hem dem till veckan som kommer också.

Nyebro Trading, en av våra leverantörer fanns också på plats och visade upp sina härliga amplar Plantopia. En nyhet var de ställningar som man kan använda för att sätta ampeln på i ställer för att hänga den.

Nu fick jag också en chans att ta en bild på en planterad väggampel, inte för att bilden blev särskilt bra, men vi har saknat en bild och därför har det inte blivit av att vi lagt upp den i webshopen, men snart kommer den också finnas där.

Lena Linder från Piri-Piri fanns också på plats i en monter där hon visade upp och tipsade om vackra blomsterarrangemang med vårkänsla.

Inköpet från mässan blev lite otippat två ostar som var vansinnigt goda!

Besök på Rum & Trädgård

Idag har vi varit på inspirations- och studiebesök på Kistamässans Rum & Trädgård. Den var väl ungefär som den brukar tycker jag. En del fina utställningar, några trevliga utställare, en del växter, en hel del diverse, mat, godis och numera ganska mycket antik/vintagemontrar. Favoriten är definitivt Grönbacken Interiör som jag handlade mina stora skåp av på antikmässan i Älvsjö för någon månad sedan. Det finns nog inte en pryl i deras monter jag inte skulle vilja ha. Gammalt med skön patina från Frankrike och Provence. Rekommenderas varmt!

Redan i entrén stötte jag på Lena Linderholm som hade både en utställning och egen monter på mässan. Hon pratade också senare på stora scenen om sin sjukdom och om sitt målande.
Hennes utställning var inspirerad från Bogesunds slott och jättevacker tycker jag.

I entrén var det uppbyggt en jättefin utställning där de hade dessa trevliga mobiler hängande: Ett virrvarr av olika grenar/pinnar som var målade i vit grundfärg. Riktigt snyggt tycker jag och förmodligen rätt enkelt att göra även om det är lite pill.

Bland utställningarna fanns flera dukade bord. Det kanske var någon slags tema, men det missade jag…
Här är en bild på ett av dem i en stil jag gillar: Enkelt med smakfullt!

Wibrants/Rockdala pelargon- och fuchsiaodlaren var på samma plats som de brukar med mängder av olika sorter. Såg flera av mina egna sorter i sortimentet, bl.a. Unicorn Sunday Morning och Unicorn Star of Oz. Kul tycker jag!

Som vanligt var också Kristina och Trådspira på plats. Det finns ingen ände på hennes skapande. Nu har hon blivit klar med designen av blomstickorna och vi får hem dem till butiken och webshopen i nästa vecka. Priset kommer ligga på ca 99:-/styck. Kommer att finnas i morotsrött och svart. Är de inte läckra? Texten skriver man med vit märkpenna som sedan kan tvättas bort med aceton eller särskilt borttagningsmedel för den typen av pennor.

Bland hennes nya kreationer fanns katter som små växtstöd. De hade tydligen snabbt blivit populära och har vi tur får vi även hem dem till veckan som kommer också.

Nyebro Trading, en av våra leverantörer fanns också på plats och visade upp sina härliga amplar Plantopia. En nyhet var de ställningar som man kan använda för att sätta ampeln på i ställer för att hänga den.

Nu fick jag också en chans att ta en bild på en planterad väggampel, inte för att bilden blev särskilt bra, men vi har saknat en bild och därför har det inte blivit av att vi lagt upp den i webshopen, men snart kommer den också finnas där.

Lena Linder från Piri-Piri fanns också på plats i en monter där hon visade upp och tipsade om vackra blomsterarrangemang med vårkänsla.

Inköpet från mässan blev lite otippat två ostar som var vansinnigt goda!

Konstigt ljus och hårig trädgård…

När jag tittade ut genom köksfönstret i morse såg jag de mest fantastiska håriga grenar jag sett på länge. När det var dags för promenad med hundarna efter frukosten kunde jag konstatera att hela landskapet blivit hårigt, men bara delvis.

Alla grenar och blad som var vända mot Mälaren hade fått denna behåring. Detta var extra tydligt på gran och tall som var kritvita på sjösidan och helt gröna på andra sidan – Häftigt!
Det tog en liten stund innan jag kom iväg på promenaden för jag var bara tvungen att rusa runt med kameran och föreviga dessa ludna grenar innan solen tog dem.

Men nu på kvällen är de fortfarande kvar. Solen har till och från synts genom ett ogenomträngligt dis och på eftermiddagen såg det ut som om behåringen tom. blivit lite kraftigare – ut och plåta igen.

På hundpromenaden hittade jag en massa små tallar som blivit ’långhåriga’.  Det var fina spindelnät som frusit. Även det himla läckert. 

Rikblommande pelargoner och nyheter i butiken

P. x ’Mrs Stapleton’

Åter en underbar dag. Solen har lyst hela dagen från en molnfri himmel. Gick upp tidigt i morse och kunde njuta  av de första solstrålarna som speglade sig i Mälaren här nedanför.
I växthuset har de vita flygarna lugnat sig efter ett par raider med Insektssåpan InsektEffekt. De passar på nu när värmen kommer och växterna är mindre motståndskraftiga efter en lång vinter.
Även de gröna små lössen är på frammarsch, men de stryker med de också av en dos såpa. Eftersom det är viktigt att vara snabb med motmedel så de inte hinner föröka sig så mycket är det en bra idé att så här års ha en sprayflaska laddad med såpan så att man direkt kan spraya på en omgång när man upptäcker att de är på gång.

På Wexthuset säljer vi även predatorer mot olika slags skadegörare, men så här i början av säsongen är angreppen ofta begränsade och då räcker det med såpan. Framåt sommaren brukar jag ibland skaffa encarsia som parasitstekeln mot mjöllöss heter när angreppen på tomatplantorna blir lite för kraftiga.

Som synes på bilden här ovan har P. x ’Mrs Stapleton’ i år bestämt sig för ett hängade växtsätt, och inte gör det mig något. Det var länge sedan hon blommande så mycket och fler blommor är på gång.

Vem är detta?

Förra året fick jag en orotad stickling av en bekant som ville ha hjälp med att identifiera sorten. Den lär vara rätt gammal och finns dokumenterad sedan 40-talet. den skräpar inte, har rätt stora blad med mörkare grönt från mitten och utåt. Tät och relativt storvuxen. Jag är tacksam för alla förslag till vad det kan vara för sort.

En annan pelargon som avviker från sitt vanliga växtsätt är P. iocastum. Den står invid stammen på en växt i en större kruka och där trivs den med besked. Den fullkomligt väller ut ur sin kruka och hänger ut över kanterna. Den har blommat ihärdigt sedan i höstas.
P. iocastum
Nytt i butiken
Nu har vi packat upp och fotat produkterna som kom i veckan. De är såååå fina! Här är bilder på några av dem. Vill du se resten kan du klicka på den här länken.

Nu står man där och glor igen…

Visst är det underbart nu när våren gläntar på dörren. Och nu går det fort. Det är en massa fröer som ska ner i jorden och det är nu det verkligt roliga börjar; att se när de gröna bryter genom jorden.

Måste vara ett av de billigaste nöjena som finns att spana in pågående frösådder, men ack så roligt. Trots att jag vid det här laget hållit på med frösådder under rätt många år blir jag alltid så himla glad när något nytt dyker upp.  På väg ner till morgonfikat tittade jag till frösådderna och står där och glor som ett fån på en mängd jordfyllda krukor och känner hur ett leende sprids i ansiktet  när jag ser att det börjat komma upp små groddar i några av dem. Någonstans har jag läst eller hört att då sprider sig nyttiga hormoner eller något i kroppen. Något att tänka på för många allt för stressade människor – så ett frö eller två… Det är nyttigt för själen!

Tog en liten paus från skrivandet för att hämta morgontidningen och kan konstatera att det blir en underbar dag. Solen är på väg upp över Mälaren och det dånar och mullrar från isen som säkert inte ligger kvar länge till med de mildgrader som utlovats. Det är bedårande vackert!

Har du fler än ett par fröpåsar? Du kanske vårt tips för hur du sorterar och får överblick över alla fröer kan vara till hjälp. Klicka på bilden så kan du läsa mer.

Idag blir det uppackning och fotografering av nya roliga saker som kom i går. Lägger ut bilder här så snart vi är klara.